Praeitą savaitgalį paskelbtame vaizdo įraše matosi dešimtys belaisvių – karių ir civilių – vežamų į įvairias teritorijas Rytų Gutoje – šalia Damasko esančiame rajone.

Padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) nurodė, kad stipri sukilėlių grupuotė „Jaish al Islam“ laiko narvuose uždarytus belaisvius aikštėse, kad atgrasytų vyriausybės pajėgų vykdomus bombardavimus.

HRW pabrėžė, kad tokia praktika „prilygsta įkaitų ėmimui ir yra šiurkščiam asmens orumo pažeidimui, kurie abu yra karo nusikaltimai“.

„Niekas negali pateisinti žmonių uždarymo į narvus ir sąmoningo pavojaus sukėlimo – net jeigu tikslas yra sustabdyti beatodairiškas vyriausybės (pajėgų) atakas“, – sakė HRW Artimųjų Rytų padalinio direktoriaus pavaduotojas Nadimas Houry.

„Human Rights Watch“ pažymėjo, kad apie rugsėjį buvo pranešta apie panašią praktiką dviejuose vyriausybės kontroliuojamuose šiitiškuose miestuose Idlibo provincijoje, atsidūrusiuose sukilėlių apsiaustyje.

Rytų Guta yra sukilėlių tvirtovė šalia Damasko, kurioje vyriausybės pajėgos dažnai rengia aviacijos ir artilerijos bombardavimus.