Apygardos teismas dėl panašių kaltinimų nuteisė dar septynis asmenis ir visiems jiems skyrė iki 14 mėnesių laisvės atėmimo bausmes.

Tris dešimtmečius Honkonge kasmet birželio 4-ąją vykdavusi kruvinų Tiananmeno įvykių paminėjimo akcija sutraukdavo dešimtis tūkstančių žmonių, skanduodavusių šūkius už demokratiją ir vienpartinio valdymo Kinijoje pabaigą. Šis renginys tapo pusiau autonominio miesto politinių laisvių simboliu.

Tačiau pernai ir šiemet miesto valdžia uždraudė kasmet rengiamą minėjimo akciją, savo sprendimą motyvuodama koronaviruso pavojumi ir grėsmėmis saugumui. Vis dėlto dauguma mano, kad šis draudimas veikiausiai įsigalios neribotam laikui, nes valdžios institucijos siekia užgniaužti demokratinį judėjimą mieste.

74 metų J. Lai, dabar jau uždaryto prodemokratinio laikraščio „Apple Daily“ savininkas, jau dabar kali už dalyvavimą prodemokratiniuose protestuose, todėl kalėjime jis turės praleisti metus ir aštuonis mėnesius.

Ketvirtadienį jis buvo nuteistas už kitų kurstymą dalyvauti neteisėtame susibūrime, skirtame atminti žuvusiuosius per kruviną armijos vykdytą susidorojimą su studentų vadovaujamų demokratijos protestų dalyviais Pekino Tiananmeno aikštėje 1989 metais.

Kartu su J. Lai nuteistos buvusi žurnalistė Gwyneth Ho ir iškili žmogaus teisių advokatė Chow Hang-tung, atitinkamai gavusios pusės metų ir metų laisvės atėmimo bausmes už dalyvavimą tame minėjime.

Anksčiau šis trejetas teisme nepripažino jiems iškeltų kaltinimų.

Tarp pirmadienį bausmes išgirdusių nuteistųjų buvo Lee Cheuk-yanas, buvęs dabar nebeegzistuojančio Honkongo aljanso Kinijos patriotiniams demokratininiams judėjimams remti vadovas.

Jam skirta metų ir dviejų mėnesių laisvės atėmimo bausmė organizavus nesankcionuotą susibūrimą, per kurį tūkstančiai žmonių degė žvakutes ir dainavo dainas Honkongo Viktorijos parke, nepaisydami policijos perspėjimų, kad jie pažeidžia įstatymus.

Likusiems nuteistiesiems skirtos bausmės siekė nuo keturių mėnesių ir dviejų savaičių iki devynių mėnesių laisvės atėmimo.

Honkongo aljansas anksčiau žvakių uždegimo ceremoniją Viktorijos parke – vienintelį didelio masto 1989 metų susidorojimo Pekine paminėjimą visoje Kinijos teritorijoje – organizuodavo kiekvieną birželį.

Dėl dalyvavimo šiame nesankcionuotame minėjime anksčiau buvo nuteisti daugiau nei tuzinas aktyvistų. Dauguma jų pripažino savo kaltę, įskaitant žinomą demokratijos aktyvistą Joshua Wongą, kuriam buvo skirta 10 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Iki šio nuosprendžio jis jau buvo kalinamas dėl kito teistumo, susijusio su jo veikla.

Dar du byloje kaltinti aktyvistai – Nathanas Law ir Sunny Cheungas – pabėgo iš miesto.

Prodemokratinis laikraštis „Apple Daily“ buvo priverstas užsidaryti birželį, kai policija įšaldė jo 2,3 milijono dolerių (2 mln. eurų) vertės turtą, atliko kratą biure ir suėmė penkis leidinio redaktorius bei vadovus. Policija taip pat apkaltino asmenis susitarimu su užsieniečiais, sukeliant grėsmę nacionaliniam saugumui.

Honkongo aljansas buvo išardytas rugsėjį po vyriausybės kaltinimų, esą jis tarnauja užsienio interesams. Aljanso lyderiai kaltinimus kategoriškai neigė.

2019 metais šimtai tūkstančių žmonių, ne kartą ėję protestuoti į gatves, metė Pekinui didžiausią iššūkį nuo 1997 metų, kai Jungtinė Karalystė perdavė salą Kinijos kontrolei laikantis „vienos šalies, dviejų sistemų“ politikos.

Pagal šį susitarimą Pekinas įsipareigojo išsaugoti teritorijai tokias laisves, kokių žemyninė Kinija nematė 50 metų, tačiau iš esmės nesilaikė šio pažado – smarkiai apribojo žodžio laisvę ir neleido demokratiją remiantiems politikams užimti aukštas pareigas.

Po 2019 metais vykusių protestų Kinija primetė tarptautiniam finansų centrui drakonišką nacionalinio saugumo įstatymą. Juo buvo kriminalizuota kone visa disidentinė veikla, o miestas pradėtas pertvarkinėti pagal Pekino autoritarinę viziją.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją