Šis grasinimas buvo paskelbtas prieš vieno iš Kinijos teisėkūros organų posėdį, o Honkongo žiniasklaida skelbė, kad ši insistucija ketina diskvalifikuoti keturis autonominio miesto įstatymų leidėjus, esą pažeidusius savo priesaiką trikdydami asamblėjos darbą.

„Prodemokratinė stovykla nusprendė, kad jei NLKNL (Nacionalinio Liaudies Kongreso nuolatinis komitetas) nuspręs diskvalifikuoti šiuos įstatymų leidėjus, visi prodemokratiški įstatymų leidėjai masiškai atsistatydins“, – per spaudos konferenciją sakė Demokratų partijos vadovas Wu Chi-wai.

Tai, ką „centrinė vyriausybė stengiasi padaryti su liaudies atstovais Honkonge, yra visiškai apbsurdiška, pridūrė Wu Chi-wai.

Honkongo lyderė yra išrinkta Pekino politiką palaikančių komitetų, bet pusė iš 70 mandatų vietos parlamente yra tiesiogiai renkami. Tai suteikia 7,5 mln. gyventojų turinčiam miestui retą galimybę užsitikrinti, kad jų balsai būtų išgirsti vykstant demokratiniam procesui.

Nesudaroma galimybė patiems rinkti savo lyderius ir visus įstatymų leidėjus skatina Honkonge priešinimąsi Pekino valdymui, įskaitant didžiulius ir dažnai smurtiniu demokratijos šalininkų protestus, įsiplieskusius praeitais metais.

Honkongo demokratijos šalininkų stovykla patiria didėjantį spaudimą, kai Pekinas, reaguodamas į protestus, primetė griežtą nacionalinio saugumo įstatymą, be kita ko, numatantį politines diskvalifikacijas, areštus už žinutes socialiniuose tinkluose. Neatlaikę šio spaudimo, daug aktyvistų pasitraukė į užsienį.

Kinijos lyderiai naująjį nacionalinio saugumo įstatymą vadino „kardu“, kabančiu virš jų kritikų galvų.