„Apple Daily“ ir už grotų esantis jo savininkas Jimmy Lai jau seniai yra rakštis Pekino pašonėje, nes tvirtai palaiko prodemokratinį judėjimą šiame tarptautiniame finansų centre ir aštriai kritikuoja autoritarinius Kinijos vadovus.

Daugiau kaip pusė tūkstančio policijos pareigūnų dalyvavo apyaušriu surengtoje operacijoje. Policija informavo, kad reidas surengtas dėl „Apple Daily“ straipsnių, kuriuose buvo raginama imtis sankcijų prieš Honkongo ir Kinijos vadovus.

Penki leidinio vadovai buvo sulaikyti dėl „slapto susitarimo su užsienio valstybe ar išorės jėgomis sukelti grėsmę nacionaliniam saugumui“, nurodė policija.

„Visi sulaikytieji yra „Apple Daily“ direktoriai, todėl jiems labai gerai žinoma bendrovės kasdienė veikla, – žurnalistams sakė vyresnysis inspektorius Steveás Li. – Jie atsakingi už turinį, stilių ir naujienų pranešimų principus.“

Policija informavo, kad vadovaujantis saugumo įstatymu buvo įšaldyta 18 mln. Honkongo dolerių (1,9 mln. eurų) „Apple Daily“ lėšų. Tai pirmas atvejis, kai nutarimas dėl turto arešto priimtas Honkongo žiniasklaidos bendrovės, o ne atskiro asmens, atžvilgiu.

„Apple Daily“ socialiniame tinkle „Facebook“ surengė tiesioginę transliaciją reido metu ir paskelbė per jį padarytų nuotraukų. Šioje medžiagoje matyti, kaip policininkai atitveria teritoriją aplink pastatą, krečia redakcijos patalpas ir tikrina žurnalistų kompiuterius.

„Jie atvyko šįryt apie 7 val., mūsų pastatas apsiaustas“, – transliacijos metus sakė vienas neprisistatęs žurnalistas.

„Policija neleidžia mums naudotis nemaža dalimi įrangos. Tačiau vis dar galime vykdyti šią tiesioginę transliaciją ir pateikti naujausią informaciją mūsų tinklalapyje“, – pridūrė jis.

Drakoniškas saugumo įstatymas

Dauguma vadovų buvo sulaikyti namuose, tačiau vėliau atvežti į redakciją.

Vyriausiasis redaktorius Ryanas Law ir generalinis direktorius Cheung Kim-hungas buvo atvesdinti į pastatą už nugaros surakintomis rankomis.

Prodemokratinės pakraipos naujienų portalas „Stand News“ paskelbė nuotraukų, kuriose matyti policininkų išlaužtos R. Law pavaduotojo Chan Pui-mano namų durys.

Honkongo birža informavo, kad buvo sustabdyta prekyba žiniasklaidos grupės „Next Digital“, leidžiančios laikraštį „Apple Daily“, akcijomis.

Po 2019-aisiais Honkonge vykusių didžiulių ir dažnai smurtinių demokratijos šalininkų protestų Pekinas pernai birželį primetė miestui griežtą nacionalinio saugumo įstatymą, numatantį baudžiamąją atsakomybę už miglotai apibrėžtus keturių rūšių nusikaltimus: raginimus atsiskirti, ardomąją veiklą, terorizmą ir susimokymą su užsienio jėgomis.

Įstatymas taip pat pirmą kartą atvėrė kelią žemyninės Kinijos saugumo agentams atvirai veikti Honkonge ir suteikė Pekinui jurisdikciją byloms, susijusioms su ypač rimtais nusikaltimais nacionaliniam saugumui.

Įstatyme numatyta griežčiausia bausmė – įkalinimas iki gyvos galvos. Dauguma pagal šį įstatymą sulaikomų asmenų nepaleidžiami užstatą ir laukia teismo už grotų.

Ketvirtadienio operacija buvo jau antras policijos reidas „Apple Daily“ redakcijoje per mažiau nei metus.

Po pernai rugpjūtį redakcijoje surengto reido, kuriame dalyvavo šimtai policininkų, laikraščio savininkas, 73 metų milijardierius J. Lai, buvo apkaltintas „slaptu susitarimu su užsienio jėgomis“.

Šiuo metu jis atlieka laisvės atėmimo bausmę už dalyvavimą įvairiuose protestuose.

„Apple Daily“ tvirtai palaiko Honkongo demokratijos siekį ir reiškė paramą 2019-ųjų demonstracijoms.

Pekinas neslepia savo siekio nutildyti šį leidinį. Valstybinėje žiniasklaidoje J. Lai neretai vadinamas „išdaviku“ ir „banditu“, o aukšti Komunistų partijos veikėjai dar neįvykus teismui paskelbė jį kaltu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)