Laikraščio „Apple Daily“ savininkas yra kaltinamas dalyvavimu rugpjūčio 31-osios mitinge, kurį policija saugumo sumetimais buvo uždraudusi.

72 metų magnatas areštuotas ir apkaltintas drauge su aktyvistais veteranais Lee Cheuk Yanu ir Yeung Sumu, pranešė policija.

Visiems trims gali būti skirtos įkalinimo iki penkerių metų bausmės, jei teismas pripažins jų kaltę dėl dalyvavimo „nesankcionuotame susibūrime“. Prieš teismą jie turi stoti gegužės 5 dieną.

Dešimtys tūkstančių protestuotojų nepaisė policijos draudimo rengti demonstraciją, skirtą Pekino atsisakymo suteikti Honkonge visuotinę rinkimų teisę metinėms. Tas Pekino sprendimas 2014-aisiais išprovokavo „Skėčių judėjimą“.

Kai kurie demonstracijos dalyviai susirinko kaip į religinę procesiją, kuriai nereikia policijos leidimo, o kiti teigė, kad vaikščiojo po parduotuves.

Jimmy Lai yra pateiktas ir kitas kaltinimas: reporterio bauginimu per 1989-ųjų birželio 4-osios Tiananmeno aikštės įvykių aukų paminėjimo renginį 2018 metais.

Tarptautinė žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ sakė, kad teisiniai veiksmai prieš šiuos tris asmenis yra politiškai motyvuoti.

„Šie nepateisinami areštai yra begėdiškas bandymas pulti ir nutildyti Honkongo judėjimo už demokratiją narius“, – sakė organizacijos direktorius Honkonge Man-kei Tamas.

Honkongą pernai krėtė didžiuliai ir kartais smurtiniai gatvių protestai, kuriuos išprovokavo dabar jau atšauktas pasiūlymas leisti išduoti įtariamuosius į autoritarišką pagrindinę Kinijos teritorijos dalį.

Pradiniai protestai greitai virto platesniu judėjimu už didesnes laisves, kuris yra labiausiai koordinuotas iššūkis Pekino valdymui nuo šios buvusios britų kolonijos perdavimo Kinijai 1997 metais.

Mitingai ir susirėmimai jau nuslopo, iš dalies dėl nuovargio ir areštų, bet taip pat ir dėl naujo, mirtinai pavojingo koronaviruso pasirodymo.

Kinijos ir Honkongo lyderiai atsisakė patenkinti protestuotojų reikalavimus surengti mieste visiškai laisvus rinkimus, ištirti įtariamą nederamą policijos elgesį ir paskelbti amnestiją beveik 7 tūkst. per protestus areštuotų žmonių, kurių kone trečdalis yra jaunesni nei 20 metų.