Nuotraukoje besišypsanti mergaitė – žydaitė, skelbia BBC.

A. Hitleris ir toliau simpatizavo Rosai Bernile Nienau, nepaisydamas jos tautybės. Ši draugystė nutrūko tik dar po penkerių metų, kai įsikišo Vokietijos nacių partijos vadovybė.

Dabar Jungtinėse Valstijose šis istorinis 1933 metų kadras buvo parduotas aukcione.

Aukciono „Alexander Historical“ Merilende darbuotojai manė, kad ši nuotrauka, kurios autorius – karo fotografas Heinrichas Hoffmannas, gali būti parduota už 10 tūkst. dolerių.

„A. Hitleris dažnai fotografuodavosi su vaikais propagandos tikslais. Įdomiausia šiuo atveju tai, kad A. Hitleris nuoširdžiai simpatizavo tai mergaitei“, – teigia aukciono atstovai.

Hitlerio numylėtinė

A. Hitlerio ir mažosios R. B. Nienau susitikimas įvyko per vieną jos gimtadienį. Remiantis aukciono pranešimu, R. B. Nienau kartu su mama buvo didžiulėje minioje, susirinkusioje prie A. Hitlerio sodybos Alpėse 1933 metais.

Yra informacijos, jog kai A. Hitleris sužinojo, kad mažosios Rosos gimtadienis tą pačią dieną kaip ir jo, jis mergaitę kartu su mama Carolina pasikvietė pas save į namus, kur ir buvo padaryta garsioji nuotrauka.

Neilgai trukus paaiškėjo, kad mergaitės močiutė – žydė, tad ir mažylė, anot nacistinės Vokietijos, yra žydaitė.

Ši naujiena neatgrasė A. Hitlerio nuo draugystės su mergaite, kuriai, beje, jis nusiuntė pasirašytą nuotraukos kopiją.

„Brangiai Rosai Bernile Nienau nuo Adolfo Hitlerio. Miunchenas. 1933 metų liepos 16 diena“, – parašė ant nuotraukos. Mergaitė ant nespalvotos nuotraukos priklijavo lipdukų ir pripiešė gėlių.

Mažylė A. Hitleriui ir jo padėjėjui Wilhelmui Bruckneriui laikotarpiu nuo 1935 iki 1938 metų iš viso parašė ne mažiau 17 laiškų – tol, kol jai ir jos motinai nebuvo perduotas asmeninio A. Hitlerio sekretoriaus Martino Bormano nurodymas nutraukti bendravimą.

Kaip teigė H. Hoffmanas, A. Hitlerį toks nurodymas kaip reikiant suerzino.

„Kai kurie žmonės turi tikrą talentą sugadinti man bet kokį džiaugsmą“, – knygoje „Hitleris buvo mano draugas“ cituojamas nacių lyderis.

Į knygą fotografas įdėjo ir dar vieną tokios serijos nuotrauką, kurios prierašas teigia: „Hitlerio numylėtinė – jam mergaitės kompanija buvo maloni tol, kol nepaaiškėjo, kad ji tikrų tikriausia žydaitė“.

Praėjus metams nuo bendravimo pabaigos, prasidėjo Antrasis pasaulis karas. Jam pasibaigus, buvo pražudyta daugiau nei 6 mln. žydų.

R. B. Nienau karo pabaigos, deja, nesulaukė.

1943 metais ji nuo poliomielito mirė Miuncheno ligoninėje – praėjus dešimčiai metų nuo pirmo susitikimo su A. Hitleriu. Jai buvo 17 metų.

„Nuotrauka labai nustebino“

„Nuotrauka perduota mums, bet kaip ji atkeliavo į Jungtines Valstijas, išlieka neįminta paslaptis. Ji prieš tai priklausė kažkam Vokietijoje, faktas“, – CNN sakė aukciono pardavimų vadovas Andreasas Kornfeldas.

Aukciono specialistai net kelis mėnesius analizavo nuotraukos autentiškumą, teigia A. Kornfeldas. Jis pridūrė, jog šis kadras greičiausiai buvo naudojamas kaip propagandos priemonė, kuria bandyta kurti įvaizdį, esą A. Hitleris labai myli vaikus.

„H. Hoffmannas buvo ne tik A. Hitlerio fotografas, bet ir puikus viešųjų ryšių specialistas, padėjęs jam formuoti palankų įvaizdį“, – teigia A. Kornfeldas.

Tai ne pirmas kartas, kai aukcione parduodami su A. Hitleriu susiję daiktai. Štai 2017 metais už 234 tūkst. dolerių buvo parduotas telefono aparatas, kuriuo A. Hitleris Antrojo pasaulinio karo metais perdavė nemažai nurodymų.

A.Kornfeldo teigimu, ši nuotrauka – vienas iš įdomiausių dalykų, kada nors parduotų aukcione, nes pasirašytos istorinės nuotraukos tikra retenybė.

„Tą nuotrauką mačiau daug kartų, tačiau nežinojau jos istorijos. Mane ji labai nustebino“, – tvirtina A. Kornfeldas.

Aukcionas pirkėjo tapatybės neatskleidžia, tačiau CNN pavyko sužinoti, kad pirkėjas buvo užsienietis.