Skaičiuojama, kad apie šeštadienio vakarą (vietos laiku) Havajų krantus turėtų pasiekti 0,9-2,1 m aukščio bangos. Pirmųjų cunamio bangų aukštis, pasiekusių Havajų salas, - 68 cm, praneša BBC. Kol kas apie cunamio žalą nepranešama.

Geofizikos centro darbuotojai įspėja, kad po žemės drebėjimo sukelto cunamio poveikis gali būti jaučiamas kelias valandas.

„Tai ne tik viena banga, tai bangų seka. Mes rekomenduojame evakuotis iš pakrantės“, - teigia jie.

Tačiau specialistai nuramina, teigdami, kad cunamis nebus toks stiprus kaip 2011 m. kovą Japonijoje.

Kaip teigia geofizikos centro darbuotojai, pirmosios bangos, pasiekę Havajų salyno krantus, buvo mažesnės nei tikėtasi.

Sekmadienio rytą, 7 val. vietos laiku, įspėjimas dėl cunamio Havajuose atšauktas. Gyventojams nebereikia evakuotis. Tačiau patariama būti aukštesnėse vietovėse, nes paskutinės cunamio bangos gali būti pavojingiausios.

Karalienės Karolinos salas, esančias prie vakarinių Kanados krantų, vėlai šeštadienį sukrėtė 7,7 balo stiprumo žemės drebėjimas.

20 val. 4 min. vietos (sekmadienį 5 val. 4 min. Lietuvos) laiku įvykusio drebėjimo epicentras buvo 139 km į pietus nuo Maseto miesto, pranešė JAV geologijos tarnyba.

Po pradinio drebėjimo buvo užregistruota daug pakartotinių požeminių smūgių, kurių kai kurie buvo 4,6 balo stiprumo, pranešė kanadiečių pareigūnai.

Regioninis Vakarų pakrantės ir Aliaskos perspėjimų apie cunamius centras taip pat paskelbė perspėjimą regionui - pakrančių rajonams netoli žemės drebėjimo epicentro.

Kanados gamtinių išteklių ministerija paskelbė pareiškimą, kuriame sako, kad drebėjimas buvo juntamas didelėje Britų Kolumbijos šiaurės ir centrinio regiono dalyje, įskaitant Karalienės Karolinos salas, Prins Rupertą, Kenelį ir Hjustoną.

"Šiuo metu pranešimų apie padarytą žalą nėra", - priduria ministerija.

Tačiau ekspertai sako, kad stipresni nei 7 balų žemės drebėjimai yra itin pavojingi.

"7,7 (balo smūgis) yra didelis, stiprus žemės drebėjimas. Tai nėra kažkas, ką galima ignoruoti", - "CNN International" sakė Gerardas Fryeris (Džerardas Frajeris), geofizikas iš Perspėjimų dėl cunamių Ramiajame vandenyne centro.

Karalienės Karolinos salyną, kuris taip pat dar vadinamas oficialiu vietos indėnų pavadinimu Haida Gvai, sudaro maždaug 150 salų, esančių į šiaurę nuo Kanados Vankuverio salos. Salyne iš viso gyvena maždaug 5 tūkst. žmonių; maždaug 45 proc. jų yra indėnai haidai.