Bylos iniciatoriai teigia, kad popiežius ir kiti aukšti Vatikano pareigūnai turi atsakyti už tai, kad dangstė ir nesiėmė priemonių prieš vaikus seksualiai išnaudojusius kunigus, skelbia „New York Times“.

Formalus beveik 80 puslapių ieškinys, kurį pateikė dvi JAV advokatų grupės – Konstitucinių teisių centras ir Kunigų seksualinės prievartos aukų bendruomenė – kol kas rimčiausias veiksmas, norint priversti popiežių ir visą Vatikaną atsakyti tarptautiniame teisme už kunigų seksualinius nusikaltimus.

Kai kurie tarptautinės teisės ekspertai teigia, kad nors ir mažai tikėtina, kad Tarptautinis baudžiamasis teismas pradės nagrinėti šią bylą, jis tyrimą vis dėl to pradėti gali, norėdamas įsitikinti, ar ši byla priklauso jo jurisdikcijai, o tai jau būtų labai naudinga ieškovui, norinčiam tarptautinio dėmesio.

Vatikano atstovai situacijos kol kas nekomentuoja.

Vatikanas dažnai sako, kad seksualine prievarta kaltinamų kunigų likimą sprendžia vyskupai, o ne Vatikano hierarchija, o Bažnyčia iš tiesų labiau decentralizuota nei įprasta manyti.

Tačiau advokatai ir kunigų aukomis tapę asmenys, norintys, jog bylos imtųsi Tarptautinis baudžiamasis teismas, teigia, kad tokių veiksmų imtis būtina, nes visos bylos, įvairiose šalyse keliamos kunigams ir vyskupams, neduoda jokios naudos ir neužkerta kelio tokiems nusikaltimams.