Pasak „Ukrinform“ korespondento, vieši Rusijos pateiktų preliminarių prieštaravimų svarstymai vyks rugsėjo 18-27 dienomis.

Svarstymai vyks dviem etapais: Rusija savo argumentus pateiks rugsėjo 18 ir 25 dienomis, o Ukraina – rugsėjo 19 ir 27 d.

Ginčas susijęs su 1948 metų Konvencijos dėl kelio užkirtimo genocido nusikaltimui ir baudimo už jį aiškinimu, taikymu ir vykdymu.

TTT pateiktame ieškinyje Ukraina reikalauja, kad Rusijos Federacija būtų patraukta atsakomybėn už „genocido“ sąvokos iškraipymą.

Ukraina ieškinį pateikė 2022 metų vasario 26 dieną, praėjus dviem dienoms po Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios.

Kremlius apkaltino Kyjivą genocidu, kurį Ukraina esą vykdė Donbase nuo 2014 metų. Rusija tuo pasinaudojo kaip pretekstu siųsti savo karius į Ukrainą ir 2022 metų vasario 24 dieną pradėti plataus masto invaziją.

Šalys pristatys savo pozicijas, taip pat ir kitos šalys, kurios ėmėsi iniciatyvos prisijungti prie bylos.

32 prie bylos prisijungusios valstybės taip pat dalyvaus teismo posėdyje. 2023 metų birželio 5 dieną TTT priėmė nutartį, kad šių valstybių įstojimas į bylą yra priimtinas.

Istoriškai tai beprecedentis valstybių skaičius: procese dalyvauja 34 iš 193 JT narių, t. y. beveik 20 proc.

Teismas surengs posėdį dėl jurisdikcijos, ir jeigu bus nuspręsta, kad jis turi jurisdikciją ir kad ieškinys yra visiškai ar iš dalies priimtinas, kitas žingsnis bus bylos nagrinėjimas iš esmės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją