Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas sakė, kad centro atidarymas yra „aiškus signalas, jog pasaulis yra vieningas ir tvirtas kelyje patraukti Rusijos režimą atsakomybėn už visus jo nusikaltimus“.

Tarptautiniame agresijos nusikaltimų prieš Ukrainą baudžiamojo persekiojimo centre (ICPA) dirbs Kyjivo, Europos Sąjungos (ES) JAV ir Tarptautinio Baudžiamojo Teismo (TBT) prokurorai. A. Kostinas pridūrė, kad biuras užpildys „ spragą dėl atsakomybės už agresijos nusikaltimą“ – svarbiausią karo nusikaltimą pradėti karą, nes TBT tokių įgaliojimų neturi.

ES teisingumo komisaras Didier Reyndersas sakė, kad centro atidarymas rodo, jog Kyjivo sąjungininkės „rems Ukrainą tiek, kiek reikės“. „Negalime toleruoti, kad jėgos naudojimo draudimas šiurkščiai pažeidžiamas“, – sakė jis per spaudos konferenciją, surengtą Eurojusto būstinėje, kurioje įsikūrė ir ICPA.

Kyjivo, ES, JAV ir TBT prokurorai vykdys tyrimus ir rinks įrodymus. Šio biuro atidarymas laikomas tarpiniu žingsniu prieš įsteigiant specialųjį tribunolą, kuris galėtų patraukti atsakomybėn Kremliaus pareigūnus už Ukrainoje pradėtą karą.

Specialųjį tribunolą reikia steigti todėl, kad taip pat Hagoje įsikūręs karo nusikaltimų teismas TBT neturi įgaliojimų tirti platesnį agresijos nusikaltimą. TBT tiria konkrečius Ukrainoje padarytus karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui bei kovo mėnesį išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį dėl įtariamų vaikų deportacijų.

Kyjivas siekia įsteigti specialųjį tribunolą nuo tada, kai 2022 m. balandį Rusijos kariuomenei pasitraukus iš netoli Ukrainos sostinės esančio Bučos miestelio ten buvo aptikta šimtai nužudytų civilių.

Briuselio teigimu, centro „galutinis tikslas – patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, atsakingus už invaziją“ į Ukrainą. Nepaisant to, kad Vašingtonas vis dar atsisako prisijungti prie TBT, JAV įsitraukimas stiprina pastangas sukurti specialųjį teismą. Birželio mėnesį lankydamasis Hagoje JAV generalinis prokuroras Merrickas Garlandas paskyrė savo atstovę Jessicą Kim specialiąja prokurore agresijos nusikaltimui tirti.

Vis dėlto ir toliau neišspręsta sudėtinga problema, kaip toks teismas veiktų. Ukraina linkusi gauti Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliuciją, tačiau kai kurios Kyjivą remiančios Vakarų šalys baiminasi, kad tokiam teismui pritrūks tarptautinio palaikymo, todėl vietoj jo pasisako už hibridinio teismo su Ukrainos ir užsienio teisėjais sukūrimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją