Socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose ir vaizdo įrašuose matyti negyvi aštuonkojai, ruoniai ir kiti nugaišę jūrų gyvūnai. Matyti ir didžiulis spalvą pakeitusio vandenyno ruožas.

Ramiojo vandenyno paplūdimiuose besilankę vietos gyventojai skundžiasi karščiavimu, vėmimu, bėrimais ir ištinusiais vokais.

Kaip rašo BBC, pirminis tyrimas nustatė, kad vandenyje yra naftos produktų ir fenolių.

Aplinkosaugos organizacija „Greenpeace“ incidentą pavadino „ekologine katastrofa“.

Kamčiatka yra vienas tolimiausių Rusijos regionų, garsėjantis nepaliesta pirmykšte gamta ir aktyviais ugnikalniais.

„Ėmėme pastebėti, kad nutiko kažkas negero, mat paplaukiojęs banglente paprastai išlipi iš vandens gerai besijausdamas, tačiau šįkart mums atrodė, kad dega akys, net negalėjome normaliai žiūrėti“, – pasakojo vietos banglentininkas Rasulis Gadžijevas.

Kita banglentininkė „Instagram“ rašė, kad „jūros dugnas nebegyvas. Aštuonkojai, žuvys, jūrų žvaigždės ir jūrų ežiai: visi jūrų gyviai ruože nuo Nalyčevo kyšulio iki Avačios įlankos – tai apima daugiau nei 40 km atstumą – yra išgaišę“.

Jos teigimu, šiose vietovėse banglentininkai ėmė skųstis besijaučiantys blogai jau prieš tris savaites.

Vėliau pareigūnai patvirtino, kad banglentininkai patyrė lengvus ragenos nudegimus.

Kaip rašo newsru.com, dvi tyrėjų grupės krante ir vandenyje tyrinėjo Kamčiatkos krašte esančios Avačios įlankos akvatoriją. Čia dėl nenustatytos priežasties masiškai išgaišo jūrų gyvūnija.

Kronokų rezervato ir Ramiojo vandenyno geografijos instituto mokslininko Ivano Usatovo teigimu, ekspertai nepastebėjo, kad į krantą būtų išmesta daug negyvų gyvūnų ar paukščių, tačiau panėrus į 10–15 m gylį fiksuojama masinė bentoso (jūrų dugne gyvenančių organizmų visumos) žūtis – išgaišo 95 proc. organizmų.

„Išliko šiek tiek didelių žuvų, krevečių, krabų, tačiau labai mažas kiekis“, – informavo I. Usatovas. Jo žodžius cituoja Kamčiatkos krašto gamtos apsaugos ministerijos puslapis.

Nardyta buvo netoli Nalyčevo upės žiočių, prie Nalyčevo kyšulio, Staričkovo salos apylinkėse, Tyliojoje ir Išganymo įlankose. Tyrėjus lydėjo Kamčiatkos žuvininkystės ir okeanografijos tyrimų instituto ir Ramiojo vandenyno geografijos instituto Kamčiatkos padalinio specialistai.

„Vandens mėginiai buvo paimti tiesiai iš Nalyčevo upės. Gyvūnijos ten nerasta. Apatiniuose Nalyčevo kyšulio sluoksniuose pastebėtas tamsus šiai vietai nebūdingas vanduo, rudos putos ir itin prasta gyvūnijos būklė“, – pasakojo I. Isatovas.

Vandens užterštumas Kamčiatkos pusiasalyje Rusijoje, dėl kurio į krantus išmetami nugaišę jūrų gyviai, paskatino nerimą, kad galėjo ištekėti raketinis kuras, laikomas šiame regione esančiose karinių bandymų vietose, skelbia „The Guardian“.

Kamčiatkos krašto gubernatorius Vladimiras Solodovas pirmadienį sakė, kad tolimojo Kamčiatkos pusiasalio pajūris gali būti užterštas toksiškomis medžiagomis.

Pareigūnai teigia, kad tyrimai rodo didesnį nei leistina fenolių ir naftos produktų kiekį. Ekspertai tiria, ar tai gali būti susiję su nuodingų medžiagų išsiliejimu, aiškina V. Solodovas.

Jis pridūrė, kad narai patvirtino faktą apie žuvusius jūrų gyventojus, o tarša, panašu, išsklido dideliame plote.

Pareigūnai skuba ieškoti nelaimės priežasčių. Juos ypač skatina nesenas atvejis, kai birželį prezidentas Vladimiras Putinas piktai sureagavo į pavėluotus pranešimus apie naftos nuotėkį Sibire, kai į sausumą ir vandenis išsiliejo tūkstančiai tonų dyzelino.

Šalies ekologijos ministras Dmitrijus Kobylkinas per televiziją rodytame komentare aiškino, kad V. Putinas nurodė jam nustatyti incidento priežastį.

Kamčiatkos gubernatorius „Instagram“ paskelbtame įraše vilkėdamas marškinėlius su užrašu „Aš / mes esame Ramusis vandenynas“ žadėjo surengti „skaidrų“ tyrimą ir atleisti visus pareigūnus, dangsčiusius užterštumo mastą.

Jis teigė, kad antradienį dviejose karinių bandymų vietose, Radygine ir Kozelskyje, atliekami patikrinimai – manoma, kad tarša gali būti susijusi su šiomis vietomis. Gubernatorius minėjo „geltona plėvele“ pasidengusią vietos upę.

Kai kurie ekspertai spėja, kad į vandenį galėjo nutekėti itin nuodingas raketinis kuras. Radyginas, pirmoji minėta bandymų vieta, yra už maždaug 10 km nuo jūros. Rugpjūtį čia vyko pratybos.

Vladimiras Burkanovas, biologas ir ruonių specialistas, leidinyje „Novaja Gazeta“ paskelbtame komentare pateikė spėjimą, kad senos talpos, kuriose Radygine buvo laikomas raketinis kuras, surūdijo – dėl šios priežasties kuras išbėgo į vandenis.

Kaip teigiama gubernatoriaus internetinėje svetainėje, Kozelskyje, kitoje minėtoje vietovėje, galėjo būti laidojamos toksiškos medžiagos ir pesticidai.

„Greenpeace“ teigimu, organizacijos komanda keliose vietose užfiksavo gelsvų putų ir drumzlino vandens dėmių, o dalis taršos slenka UNESCO saugomos vulkanų zonos link. Organizacija teigia minėtose vietovėse mačiusi nugaišusių gyvūnų.

Per televiziją transliuotame komentare D. Kobylkinas teigė, kad tyrimai kol kas rodo tik šiek tiek pakilusį geležies ir fosfatų lygį. Ministras tvirtino, jog tai gali būti ne žmogaus, o audringų oro sąlygų ir deguonies lygį pakeičiančių mikroorganizmų sukeltas incidentas.