Susitarimas buvo „gelbėjimosi ratas pasauliniam aprūpinimui maistu ir vilties švyturys neramiame pasaulyje“, – pirmadienį Niujorke žurnalistams sakė A. Guterresas.

„Dalyvavimas šiuose susitarimuose yra pasirinkimas, – sakė A. Guterresas. – Tačiau vargstantys žmonės ir besivystančios šalys neturi pasirinkimo. Šimtams milijonų žmonių gresia badas, o vartotojai susiduria su pasauline pragyvenimo išlaidų krize“.

Praėjusią savaitę A. Guterresas parašė laišką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui su pasiūlymais, kaip išsaugoti susitarimą.

„Esu labai nusivylęs, kad į mano pasiūlymą nebuvo atsižvelgta, – sakė jis. – Mūsų tikslas ir toliau turi būti pasaulinio aprūpinimo maistu saugumo ir pasaulinių maisto kainų stabilumo didinimas“.

Rusija pranešė pasitraukianti iš tarptautinio susitarimo dėl grūdų eksporto per Juodąją jūrą.

Mainais už susitarimo įšaldymo atšaukimą Maskva paprašė sušvelninti sankcijas jos trąšų ir maisto produktų eksportui, pavyzdžiui, draudimui, krovinių gabenimui ir finansavimui.

Tarptautinis susitarimas, leidžiantis eksportuoti grūdus iš karo draskomos Ukrainos, po kelių pratęsimų turėjo nustoti galioti pirmadienį. Kremlius jau anksčiau buvo nurodęs, kad jo netenkina tai, kaip jis įgyvendinamas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)