„Mariupolyje vyksta mūšiai. Tai gatvės mūšiai“, – sakė rytinės Ukrainos Donecko srities gubernatorius Pavlo Kyrylenka. Ukrainos pajėgos ten yra „smarkiai bombarduojamos“, tačiau „toliau gina Mariupolį“. „Yra tam tikrų rajonų, kuriuose tęsiasi gatvių mūšiai. Negaliu sakyti, kad rusai juos kontroliuoja“, – teigė P. Kyrylenka ir pridūrė, jog kautynės vyksta „ne tik smulkiais ginklais, bet ir tankų kautynės“.

Neįmanoma patikrinti abiejų pusių pateikiamos informacijos, atsižvelgiant į kovų mastą ir ryšių trūkumą. Manoma, kad Rusijos pajėgos pamažu veržiasi į miestą, stumdamos Ukrainos karius į milžiniškas gamyklas netoli uosto, kuriose įrengti didžiuliai požeminiai tuneliai. Rusija antradienį paskelbė naują ultimatumą, ragindama Ukrainos pajėgas Mariupolyje „nedelsiant“ sudėti ginklus. Jos Gynybos ministerija nurodė, kad Ukrainos pajėgų, vis dar esančių pagrindinėje nuniokotoje miesto metalurgijos gamykloje „Azovstal“, „padėtis yra katastrofiška“. „Kiekvienam, kuris padės ginklus, garantuotas išgyvenimas“, – teigė ministerija.

Mariupolio miesto taryba pirmadienį pranešė, kad gamykloje taip pat glaudžiasi šimtai civilių. „Metalurgijos gamyklos požeminėse patalpose yra mažiausiai 1000 civilių. Daugiausia moterys su vaikais ir pagyvenę žmonės“, – pranešė ji „Telegram“ kanale.

Praėjusią savaitę Rusija pareiškė, kad pasidavė daugiau nei tūkstantis Ukrainos karių iš vienos gamyklos Mariupolyje. Pasak prorusiškų Ukrainos separatistų, keli šimtai kitų tebekariauja įsitvirtinę didžiulėje „Azovstal“ gamykloje.

Manoma, kad mieste žuvo tūkstančiai civilių, o pabėgusieji pasakoja apie šiurpias sąlygas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės