Smarkiausio per kelis pastaruosius dešimtmečius Tbilisį ištikusio potvynio aukų skaičius padidėjo iki 14, kai gelbėtojai vieno pagyvenusio vyro lavoną rado namo griuvėsiuose, o kitą žuvusįjį aptiko viename miesto parkų, nurodė pareigūnai.

Iki pirmadienio vakaro dar nebuvo rasti devyni žmonės, sakė vienas vyriausybė pareigūnas. Anksčiau buvo skelbta apie 20 dingusiųjų.

Nedidelė Verės upė, tekanti per 1,2 mln. gyventojų turintį miestą, išsiliejo iš krantų sekmadienį paryčiais po kelias valandas trukusios smarkios liūties. Potvynis paralyžiavo Tbilisį ir nuniokojo miesto zoologijos sodą.

Žuvo daugiau nei pusė iš jame laikytų maždaug 600 gyvūnų, paukščių ir žuvų, sakė tos įstaigos atstovė.

Daug gyvūnų, tarp jų beždžionių ir pingvinų, nuskendo dumblėtuose potvynio vandenyse.

Dalis kitų, tarp jų liūtai, tigrai ir netgi vienas hipopotamas, pabėgo, bet iki pirmadienio vakaro visi dingę gyvūnai buvo arba sugaudyti, arba žuvo, zoologijos sodo atstovė Mzija Šarašidzė sakė naujienų agentūrai AFP.

Pareigūnai anksčiau pirmadienį sakė, kad du tigrai, lokys ir šakalas tebėra laisvėje. Jų likimas kol kas neaiškus.

Kai kurie gyvūnai, tarp jų du lokiukai, kurie buvo rasti už kelių kilometrų nuo zoologijos sodo, buvo grąžinti į aptvarus.

Per pastaruosius dešimtmečius Tbilisyje ne kartą buvo kilę didelių potvynių, įskaitant užliejusį miestą 1967-aisiais, kai iš zoologijos sodo irgi buvo pabėgę gyvūnų, nurodė M.Šarašidzė.

Tbilisio zoologijos sodo direktorius Zurabas Gurielidzė ir jo žmona vos nežuvo, mėgindami gelbėti savo augintinius per potvynį.

Trys zoologijos sodo darbuotojai žuvo – tarp jų moteris, kuriai praeitą mėnesį buvo amputuota ranka, sužalota užpuolus tigrui.

Vyriausybė paskelbė nacionalinio gedulo dieną, o gruzinai pasakojo apie kilusį chaosą, sakydami, kad ši nelaimė miestą užklupo nepasiruošusį.

Bela Gvelesiani, kurios namą sugriovė potvynis, sakė, kad „viskas įvyko vos per dvi minutes“.

„Pažvelgiau pro langą ir pamačiau upę savo kieme. Neprisimenu, kaip sugebėjau išbėgti. Vanduo iš pradžių siekė iki kulkšnių, o po akimirkos – jau iki kaklo“, – pasakojo ji.

„Įvyko apokalipsė“, – sakė iškilus gruzinų aktorius Georgijus Nakašidzė, kuris prisidėjo prie savanorių, padedančių Nacionalinės gvardijos kariams valyti dumblą ir rinkti išvartytus medžius.

„Per savo gyvenimą nesu matęs tokios tragedijos mūsų šalyje. Visi, kuriems rūpi mūsų miestas ir jo žmonės, turėtų padėti gelbėtojams ir nukentėjusiems“, – jis sakė per televiziją.

Finansų ministras Nodaras Chaduris sakė žurnalistams, kad preliminarūs vertinimai, jog infrastruktūrai padaryta 15 mln. JAV dolerių (13,3 mln. eurų) žala yra labai atsargūs, ir kad galutiniai skaičiai tikriausiai bus „kur kas didesni“.