Gruzijos vyriausybė rengia virtinę renginių, tarp jų – vainiko padėjimo ceremoniją Tbilisio kapinėse, kur palaidoti per tą karą žuvę kariškiai, ir karinį paradą Gorio mieste, kurį subombardavo ir trumpam buvo užėmusios rusų pajėgos.

2008 metų rugpjūčio 8-osios naktį provakarietiškas Gruzijos prezidentas Michailas Saakašvilis, kuris teigia reagavęs į Gruzijos kaimų bombardavimą, pradėjo puolimą atsiskyrusiai Pietų Osetijai atsiimti, bet jo planams susigrąžinti separatistinę teritoriją žlugus, Rusijos pajėgos įžengė toli į pačios Gruzijos teritoriją.

Penktųjų karo metinių išvakarėse Gruzijos ir Rusijos politikai apsikeitė kandžiomis replikomis dėl atsakomybės už tas kovas, nors ir esama tam tikrų vilčių, kad ryšiai tarp abiejų priešininkių gali gerėti.

Duodamas retą interviu Gruzijos televizijai Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas, kuris to konflikto metu buvo prezidentas, atsisakė atsiprašyti, tiesiai apkaltino Tbilisį ir neigė, kad Rusija pažeidė ugnies nutraukimo susitarimą palikdama savo pajėgas Pietų Osetijoje.

„Jaučiu, kad buvome priversti taip reaguoti į agresyvius veiksmus, kurių ėmėsi Gruzijos ginkluotosios pajėgos“, – sakė D. Medvedevas, kurio komentarus antradienį parodė Gruzijos televizija „Rustavi 2“.

„Jei klausiate, ar ir vėl padaryčiau tą patį, (atsakymas yra) „taip“, – sakė D. Medvedevas.

Po karo Rusija oficialiai pripažino Pietų Osetiją ir Abchaziją – kitą nuo Gruzijos atsiskyrusią teritoriją – nepriklausomomis valstybėmis ir dabar Maskva šiuose strateginę reikšmę turinčiuose regionuose laiko tūkstančius savo karių.

Spalio mėnesį M. Saakašvilio Jungtinis nacionalinis judėjimas pralaimėjo parlamento rinkimus koalicijai, kuriai vadovauja milijardierius Bidzina Ivanišvilis, todėl atsirado vilčių, kad gali gerėti Maskvos ir Tbilisio santykiai, nors diplomatiniai ryšiai po karo nutrūko.

B. Ivanišvilis, kuris dabar yra premjeras, santykių su Rusija normalizavimą paskelbė savo užsienio politikos prioritetu, bet pažanga buvo minimali, nepaisant to, kad Rusija anksčiau šiais metais panaikino septynerius metus galiojusį draudimą gruziniškam vynui.

D. Medvedevas sakė, kad Rusija „girdi“ tono Tbilisyje pasikeitimą, bet nurodė, kad bet kokie žingsniai santykiams gerinti susiduria su didelėmis kliūtimis.

Tuo tarpu M. Saakašvilis piktai užsipuolė Rusiją ir sakė, kad Maskva vis dar bando priversti Gruziją atsisakyti savo ambicijų įstoti į NATO ir Europos Sąjungą (ES).

„Jei gruzinų tauta nori pasakyti „ne“ savo teritorijai ir ateities plėtrai, ... tuomet yra tam tikrų galimybių su Rusija“, – trečiadienį interviu televizijai sakė M. Saakašvilis.

„Kitaip argi ėriukas gali derėtis su vilku?“ – klausė M. Saakašvilis, kurio antroji ir paskutinė prezidento kadencija baigsis šį rudenį.