„V. Putinas, kalbėdamas per televiziją, pavadino J. Prigožiną išdaviku. Visi žino, kaip elgiamasi su „išdavikais“, bet V. Putinas taip nepasielgė. Jis [V. Putinas] nori matyti jį [J. Prigožiną] negyvą. Kol kas jis negali taip elgtis. Po pusmečio arba J. Prigožinas bus miręs, arba įvyks antrasis perversmas“, – per interviu „Financial Times“ sakė Ch. Grozevas.

Atsakydamas į klausimą, kur gali kilti kitas perversmas, Ch. Grozevas sakė nemanąs, kad kuri nors Rusijos elito dalis, išskyrus karinį-pramoninį kompleksą, mato prasmę Rusijos kare prieš Ukrainą.

„Bet jie tyli, nes tai kalinio dilema. Jie nenori būti pirmieji ar vieninteliai, kurie subruzdės“, – kalbėjo žurnalistas.

Paklaustas, kas galėtų tapti naujo maišto katalizatoriumi, Ch. Grozevas atsakė, kad tai gali įvykti dviem būdais.

„Arba bus išspręsta kalinio dilema, arba jie paprasčiausiai atsikratys jo labiau koordinuotu perversmu. Tačiau kol kas [tokių ženklų] nėra nei tarp oligarchų, nei tarp ministrų, nei Federalinėje saugumo tarnyboje. Tačiau likusiai elito daliai nėra malonu [dėl sankcijų] gyventi Šiaurės Korėjoje su įšaldytomis banko sąskaitomis. Gali įvykti ir kitų dirgiklių. Tarkime, pasikeitusi padėtis fronte“, – teigė. Ch. Grozevas.

Britų žvalgyba: tikėtina, kad Rusija nebefinansuoja grupuotės „Wagner“


Rusijos Federacija greičiausiai nebefinansuoja privačios karinės bendrovės „Wagner“, sekmadienį paskelbta Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos atnaujintoje žvalgybos suvestinėje, pranešė „Ukrinform“.

Pranešime teigiama, kad grupė „Wagner“ veikiausiai juda mažėjimo ir pertvarkos proceso link, daugiausia tam, kad esant finansiniam sunkmečiui būtų sutaupytos išlaidos kovotojų atlyginimams.

„Nuo 2023 m. birželį surengto nesėkmingo maišto Rusijos valstybė ėmėsi veiksmų prieš kai kuriuos kitus „Wagner“ savininko J. Prigožino verslo interesus. Yra reali galimybė, kad Kremlius nebefinansuoja grupės“, – sakoma pranešime.

Pabrėžiama, kad jei Rusijos valstybė nebemoka grupei „Wagner“, antras labiausiai tikėtinas mokėtojas yra Baltarusijos valdžia. „Vis dėlto didelės pajėgos būtų reikšmingas ir potencialiai nepageidaujamas kuklių Baltarusijos išteklių eikvojimas“, – teigiama suvestinėje.

Anksčiau britų žvalgyba pranešė, kad Rusijos privačios bendrovės „Wagner“ samdiniai greičiausiai kaip instruktoriai dalyvauja pratybose Baltarusijoje prie Lenkijos ir Lietuvos sienos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją