Pirmadienio byloje teisėjas Arthuras Engoronas jau nusprendė, kad D. Trumpas ir jo sūnūs Ericas bei Donaldas jaunesnysis daug metų sukčiavo išpūsdami „Trump Organization“ nekilnojamojo turto ir finansinio turto vertę.

Sekmadienį vakare D. Trumpas sakė, kad planuoja dalyvauti pirmadienio rytą prasidedančiame teismo procese.

„Rytoj ryte einu į teismą kovoti už savo vardą ir reputaciją, – savo socialinėje platformoje „Truth“ parašė 77 metų D. Trumpas. – Visa ši byla yra apgaulė!!!“.

Be šios civilinės bylos, D. Trumpo artimiausiais mėnesiais taip pat laukia keli svarbūs baudžiamieji procesai.

Kovo 4 dieną jis turi stoti prieš federalinį teisėją Vašingtone dėl kaltinimų mėginus pakeisti 2020 metų prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo Joe Bidenas, rezultatus.

Po to D. Trumpas vėl stos prieš Niujorko valstijos teismą, šį kartą dėl kaltinimų bandymais susimokėti už tylą, o vėliau – prieš Floridos federalinį teismą, kuriame jis kaltinamas netinkamai tvarkęs įslaptintus dokumentus po kadencijos pabaigos.

Galiausiai jis taip pat turės atsakyti į Džordžijos valstijos kaltinimus, ten, prokurorų teigimu, D. Trumpas neteisėtai bandė pasiekti, kad 2020 metų rinkimų rezultatai būtų pakeisti jo naudai.

Niujorko civilinėje byloje teisėjas A. Engoronas nusprendė, kad D. Trumpas, du jo vyriausieji sūnūs ir kiti „Trump Organization“ vadovai daug metų melavo mokesčių rinkėjams, skolintojams ir draudikams pagal schemą, kurios pagalba 2014-2021 metais jų nekilnojamojo turto vertė buvo padidinta nuo 812 mln. dolerių iki 2,2 milijardų.

„Didelis smūgis“

Todėl teisėjas panaikino verslo licencijas, kurios leido „Trump Organization“ eksploatuoti kai kuriuos Niujorke esančio nekilnojamojo turto objektus.

Realus tokių nuobaudų taikymas būtų „didelis smūgis Donaldo Trumpo galimybėms vykdyti verslą Niujorko valstijoje“, – AFP sakė Mičigano universiteto verslo teisės profesorius Willas Thomas.

Dėl tokio pobūdžio spaudimo D. Trumpas, kuris devintajame dešimtmetyje išgarsėjo ir praturtėjo kaip nekilnojamojo turto magnatas, žadėjęs į Ovalinį kabinetą perkelti savo negailestingą veiklos taktiką, ilgainiui gali prarasti daugelio savo bendrovės svarbiausių objektų, pavyzdžiui, „Trump Tower“ Manhatane, 5-ojoje aveniu, kontrolę.

Pasak Niujorko generalinės prokurorės demokratės Letitia‘os James, D. Trumpo apartamentai tame pastate yra vienos iš apgaulingai pervertintų patalpų – buvo skelbiama, kad jie triskart didesni nei yra iš tikrųjų.

Kitas Manhatano pastatas, esantis Volstrito gatvėje 40, finansinėse ataskaitose buvo pervertintas 200-300 mln. dolerių, teigia L. James.

L. James skunde taip pat minima D. Trumpo prabangi Mar-a-Lago valda Floridoje, kurioje vyko įslaptintų dokumentų drama, ir keli „Trump Organization“ priklausantys golfo klubai.

Iš viso ji reikalauja skirti 250 mln. dolerių baudų ir nušalinti D. Trumpą bei jo sūnus nuo šeimos imperijos valdymo.

Aukšto lygio liudytojai

D. Trumpas ne kartą neigė Niujorko civilinius reikalavimus, juodaodę L. James vadindamas „rasiste“, o A. Engoroną – „bepročiu“.

Savo socialinėje platformoje „Truth“ D. Trumpas teigė, kad nepadarė „nieko blogo“ savo veiksmais, kuriais „visiškai atsiskaitė su sudėtingais Volstrito bankais, visiškai, su palūkanomis, be jokio įsipareigojimų nevykdymo ir be aukų“.

Tikėtina, kad į teismą bus pakviesta dešimtys liudytojų, įskaitant patį D. Trumpą ir buvusį „Trump Organization“ finansų direktorių Alleną Weisselbergą, kuris atliko kalėjimo bausmę po to, kai prisipažino kaltu dėl mokestinio sukčiavimo atskiroje byloje, iškeltoje šiam verslui.

D. Trumpo vaikai Erikas, Donaldas jaunesnysis ir vyriausioji dukra Ivanka, kuri iš pradžių taip pat buvo L. James skundo taikinys, bet galiausiai nebuvo patraukta baudžiamojon atsakomybėn, taip pat tikriausiai duos parodymus.

Taip pat tikimasi, kad atvyks buvęs D. Trumpo advokatas Michaelas Cohenas, dabar atvirai kritikuojantis buvusį prezidentą, ir kai kurių su D. Trumpu susijusių finansų įstaigų pareigūnai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją