„Buvome nepaprastai nustebinti“, – „Grenpeace International“ vykdomasis direktorius Kumi Naidoo sakė duodamas interviu naujienų agentūrai AFP šios organizacijos pasaulinėje būstinėje Amsterdame.

„Praeitais metais vykdėme tokius pačius veiksmus prie tos pačios naftos platformos, bet jie nieko nedarė“, – pridūrė jis.

30 „Greenpeace“ aktyvistų iš 18 šalių, plaukę ledlaužiu „Arctic Sunrise“, buvo suimti apkaltinti piratavimu, kai du iš jų mėgino užkopti ant Rusijos valstybinei energetikos milžinei priklausančios naftos platformos Barenco jūroje. Jiems skirtas bent dviejų mėnesių ikiteisminis areštas.

Kaltinimai dėl piratavimo, pabrėžiantys neįprastai rūstų atsaką į nesmurtinio protesto akciją, Rusijoje gali užtraukti iki 15 metų laisvės atėmimo bausmę, o Maskva sako, kad vėliau gali būti pateikti papildomi kaltinimai.

„Turiu sąžiningai pasakyti, kad niekada nesitikėjome kaltinimų piratavimu“, – iš Pietų Afrikos Respublikos kilęs K.Naidoo, buvęs kovos su apartheidu aktyvistas, sakė duodamas interviu telefonu.

„Greenpeace“ šiuos kaltinimus laiko „didžiausia grėsme taikiems protestams nuo „Rainbow Warrior“ nuskandinimo“ – turėdama omenyje 1985 metais įvykusį incidentą, kai šios ekologinės organizacijos laivą Naujojoje Zelandijoje susprogdino Prancūzijos slaptosios tarnybos agentai. Tąsyk žuvo vienas „Greenpeace“ fotografas.

Per praeitais metais surengtą protestą Arktyje, kuriame asmeniškai dalyvavo K.Naidoo, Rusijos pakrančių sargybos pareigūnai „buvo raginami „Gazprom“ apsaugos įsikišti ir mus suimti, tačiau jie griežtai atsisakė“.

K.Naidoo trečiadienį pasisiūlė tapti garantu Rusijos institucijoms, kad suimti aktyvistai galėtų būti paleisti už užstatą.

Jis išreiškė viltį sulaukti atsakymo per tris dienas ir pasiūlė Rusijai taip pat pateikti jam kaltinimus dėl piratavimo už pernai surengtą protestą.

„Greenpeace“ kritikai kaltina organizaciją rengiant protestus, kurie nors ir atsiduria pasaulio žiniasklaidos dėmesio centre, tačiau beveik nekeičia padėties. Tuo tarpu jos ideologiniai priešininkai kaltina aktyvistus priešinimusi pažangai.

„Taip, mes esame puolami, tačiau 15 metų būdamas aktyvistu veikiant apartheidui Pietų Afrikoje įsitikinau, kad kova už teisingumą nėra populiarumo konkursas“, – sakė K.Naidoo.

„Esmė ta, jog tie iš mūsų, kurie turi galimybę liudyti, dokumentuoti ir dalytis su pasauliu (informacija apie) vykdomą neteisingumą – mūsų atveju, ekologinį neteisingumą arba nusikaltimus – turi pareigą mėginti tai padaryti, – pažymėjo jis. – Tuomet žmonės turės moralinį pasirinkimą – ar jie nori stoti prieš neteisingumą, ar stebėti ir būti jam abejingi.“