„Išsklaidyti ugnies židiniai gesinami“, – sakė žurnalistams Priešgaisrinės tarnybos departamento atstovai, pridurdami, kad trijuose didžiausiuose miškų gaisruose Rodo ir Korfu salose bei Vidurio Graikijoje, dėl kurių tūkstančiai žmonių buvo priversti bėgti, „nebuvo aktyvaus fronto“.

Tačiau daugiau nei 460 ugniagesių vis dar buvo dislokuoti šiuose trijuose rajonuose dėl atsargumo.

„Pajėgos nebus mažinamos, kol nebus patikrintos didžiausios gaisravietės“, – pažymėjo pareigūnai.

Alinančios temperatūros, sausros ir stipraus vėjo kurstomas dviejų savaičių pragaras sukėlė suirutę Graikijoje per patį vasaros turizmo sezono įkarštį.

Apie 20 tūkst. svečių ir vietinių gyventojų pabėgo iš Rodo salos viešbučių ir kaimų. Šimtai žmonių buvo evakuoti Korfu saloje ir kitose vietovėse.

Atėnų observatorijos duomenimis, gaisrai pareikalavo mažiausiai penkių žmonių gyvybių ir nusiaubė beveik 50 000 hektarų miškų ir augmenijos.

Du pilotai žuvo antradienį, kai jų lėktuvas sudužo, kovodamas su ugnimi Evijos saloje. Dar trys apdegę kūnai buvo rasti per gaisrus Evijoje ir Vidurio Graikijoje, netoli Voloso uostamiesčio pramoninės zonos.

Gaisrai taip pat darė politinį spaudimą vos prieš mėnesį perrinktai ministro pirmininko Kyriako Mitsotakio konservatorių vyriausybei.

Piliečių apsaugos ministras penktadienį atsistatydino iš pareigų, kai paaiškėjo, kad jis atostogavo šalyje siaučiant gaisrams.

Graikiją šį mėnesį daugiau nei 10 dienų alino, kai kurių ekspertų teigimu, ilgiausia pastaraisiais dešimtmečiais liepos mėnesį užregistruota karščio banga.

Temperatūra, kuri šią savaitę siekė 46 laipsnius Celsijaus, pradėjo kristi. Graikijos sinoptikai prognozuoja, kad šeštadienį gyvsidabrio stulpelis nepakils aukščiau 37 laipsnių, tačiau vėjo gūsių greitis gali siekti 60 kilometrų per valandą.

Šią savaitę gaisrai taip pat šėlo Kroatijoje, Italijoje ir Portugalijoje, o per gaisrus Alžyre žuvo 34 žmonės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją