Spekuliacijos sustiprėjo po to, kai vietiniai gyventojai apkaltino 13 vyrų iš Pakistano ir Sirijos, esą jie buvo sučiupti, kai bandė sukelti gaisrą prie Aleksandrupolio miesto, esančio su Turkija besiribojančiame Evro nome (rajone).

Vienas vietinis gyventojas antradienį paskelbė tiesioginį vaizdo įrašą feisbuke, kuriame rodė į priekabą sukištus migrantus ir gyrėsi, kad pagavo juos bandančius „mus sudeginti“.

„Nerodykite jų... o sudeginkite juos“, – komentavo kitas internautas.

Vyras buvo suimtas kartu su dviem įtariamais bendrininkais, o valdžios institucijos pabrėžė, kad toks „budrumas“ nebus toleruojamas.

Trims sulaikytiesiems pateikti kaltinimai dėl smurto kurstymo rasistiniu pagrindu. Migrantams pateikti kaltinimai dėl neteisėto atvykimo į šalį ir bandymo padegti.

Tačiau vyriausybės šaltinis dienraščiui „Kathimerini“ teigė, kad įrodymai prieš juos greičiausiai yra priemonės laužui užkurti.

Retorika ėjo išvien su dezinformacija žiniasklaidoje.

Antradienį Evro naujienų portale buvo rašoma, kad 20 migrantų buvo sulaikyti prie Aleksandrupolio po susišaudymo su policija. Vėliau valdžios institucijos tai paneigė.

Panašiai ir šalies televizijos kanalas „Open“ trečiadienį paskelbė paneigimą po klaidingo pranešimo, esą kaimyniniame Rodopės nome buvo pagauti du migrantai, sukėlę gaisrą.

Šiaurės Graikiją apėmė didžiulis gaisras, kuris iš pradžių kilo šeštadienį ir dėl kurio reikėjo evakuoti daugiau kaip 14 tūkst. žmonių, taip pat ir iš vietos ligoninės. Pasak Aleksandrupolio mero Giannio Zamboukio, gaisrą sukėlė žaibas.

Iki ketvirtadienio įvairūs gaisro židiniai susijungė į daugiau kaip 15 kilometrų ilgio liniją, kurioje išdegė daugiau kaip 60 tūkst. hektarų žemės ūkio paskirties žemės ir miško. Ši vietovė yra vos už kelių kilometrų nuo Turkijos sienos. Migrantai, padedami kontrabandininkų, čia reguliariai kerta sieną.

2020 metais dešimtys tūkstančių migrantų bandė prasiveržti per šią atokią šiaurės rytų vietovę ir kelias dienas grūmėsi su Graikijos saugumo pajėgomis. Iki metų pabaigos čia planuojama užbaigti 37,5 km ilgio plieninės apsauginės užtvaros statybą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją