Šalyje nekursuoja traukiniai ir keltai, nedirba valstybinės įstaigos. Ligoninėse pagalba suteikiama tik skubiais atvejais. Po pietų dviem valandom darbą ketina nutraukti oro dispečeriai. Trečiadienį pradėtą streiką tęsia ir žurnalistai.

Graikijos vyriausybė antradienį netikėtai paskelbė taupymo sumetimais uždaranti nacionalinį transliuotoją. Darbo vietų neteko maždaug 2 700 ERT darbuotojų.

Socialistų ir nuosaikių kairiųjų partijos, remiančios koalicinę vyriausybę, pavadino šį sprendimą "nepriimtinu", bet premjeras Antonis Samaras atsisakė nusileisti.

"Mes eliminuojame neskaidrumo ir švaistymo židinį, - trečiadienį sakė A.Samaras per Europos investicijų banko renginį Atėnuose. - Mes giname viešąjį interesą".

Konservatorių vadovaujamai vyriausybei tęsiant itin nepopuliarų taupymo vajų, transliuotojo televizijos ir radijo stočių transliavimas vėlai antradienį buvo staiga nutrauktas, o beveik 2,7 tūkst. darbuotojų buvo pranešta, kad jie atleidžiami.

"ERT uždarymas prilygsta valstybės perversmui", - sakoma pagrindinės profesinės sąjungos GSEE pareiškime. Ji ketvirtadienį skelbia 24 valandų visuotinį streiką - jau trečią šiais metais.

Žurnalistai protestuoja ir kaimyniniame Kipre, kur nuogąstaujama, kad ir čia visuomeninį transliuotoją gali ištikti toks pats likimas, vyriausybei ieškant būdų išlaidoms sumažinti.

A.Samaro administracija skubiai pateikė įstatymo projektą dėl naujo transliuotojo "Naujasis helenų radijas, internetas ir televizija" (NERIT) įsteigimo vietoje 60 metų gyvavusio ERT.

"Negalima pataisyti mašinos, kol ji važiuoja, reikia, kad ji nebebūtų kelyje", - žurnalistams sakė vyriausybės atstovas Simas Kedikoglus (Simos Kedikoglou).

"Tai - laikinas atidėjimas ... Viską parlamentas patvirtins, patikinu jus, kad visa tai legalu", - sakė jis ir pažadėjo "paleidimą iš naujo" dar šią vasarą.

Tačiau koalicijos partnerės tvirtino, kad nors vyriausybė ir privalo kovoti su krize, tai galima daryti tik "sąžiningai" ir per konsensusą.

ERT uždarymas sukūrė panašumą "į politinę ir institucijų krizę", sakė socialistų lyderis Evangelas Venizelas (Evangelos Venizelos).

Staigus ERT uždarymas sukėlė didžiulį triukšmą šalyje, trečiadienį žurnalistai pradėjo savo streiką, o ERT darbuotojai surengė sėdimuosius streikus Atėnuose ir antrajame pagal dydį Graikijos mieste Salonikuose.

Skolų prislėgtos Graikijos vyriausybė valstybinį sektorių smarkiai mažina reikalaujant tarptautiniams skolintojams, mainais į didelę finansinę pagalbą.

Tačiau vyriausybės atstovas tvirtino, kad ERT uždarymas nėra dalis Graikijos įsipareigojimų Europos Sąjungai (ES), Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) ir Europos centriniam bankui (ECB) mainais į pagalbą.

Graikijoje recesija tęsiasi jau šešti metai ir kritikai sako, kad ją tik padidino nuolatinis algų ir pensijų mažinimas reikalaujant šalies kreditoriams.

Nedarbas Graikijoje dabar viršija 26 proc., darbo neturi pusė jaunimo.

ERT darbuotojai, priblokšti staigaus darbo netekimo, žada priešintis transliuotojo uždarymui ir tęsė transliacijas internetu, taip pat - per Komunistų partijos kanalą.

"Mes iš pastato neišeisime", - AFP sakė ERT pagrindinės profesinės sąjungos vadovas Panajotis Kalfajanis (Panagiotis Kalfayiannis).

"Kreipsimės į Graikijos ir Europos teisingumą. Net jeigu jie nori sunaikinti demokratiją, taisyklės vis tiek galioja ir aš kovosiu", - sakė jis.