Stovyklą Samo saloje juosia dviguba spygliuotos vielos tvora, ji pritaikyta gyventi 3 tūkst. žmonių, joje įrengtos stebėjimo kameros, rentgeno skaitytuvai ir magnetinės durys.

Per 2015 ir 2016 m. migrantų krizę ankstesnėje stovykloje Same glaudėsi beveik 7 tūkst. prieglobsčio prašytojų, nors ji buvo pritaikyta tik 680 žmonių, aktyvistai seniai piktinosi ten buvusiomis sąlygomis, vadino jas apgailėtinomis.

„Šiandien yra istorinė diena (...), mums džiaugsminga diena“, - valstybinei televizijai ERT sakė Manos Logothetis iš Graikijos migracijos ministerijos.

M. Logothetis sakė naujienų agentūrai AFP, kad iš maždaug 400 žmonių, esančių dabartinėje stovykloje Samo Vathy rajone, 270 pareiškė, kad nori persikelti į naują objektą Zervou vietovėje.

Prie naujosios stovyklos įėjimo policija surikiavo gyventojus ir tikrino, ar jie neturi ginklų ir pavojingų daiktų, sakė naujienų agentūros AFP žurnalistas. Prieglobsčio darbuotojai išdalino švarią patalynę ir parodė migrantams, kaip naudotis vartų magnetinėmis įėjimo kortelėmis. Kai kurie prieglobsčio prašytojai dėžėse nešėsi benames kates iš senosios stovyklos, kur nuolatinį pavojų kėlė žiurkės.

„Žmonės tiesiog pyksta dėl to, kas nutiks naujoje stovykloje, mano, kad tai kalėjimas, bet aš taip nemanau, - sakė 28 metų kamerūnietis Didier Tcakonmeasr, Same praleidęs daugiau nei dvejus metus. - Bus geriau nei čia - nei uodų, nei žiurkių“.

Į Samo stovyklą, kuri bus bandomoji prieš atidarant kitas vadinamąsias uždaras ir kontroliuojamas patalpas, galima patekti tik naudojant pirštų atspaudus ir elektroninius ženklelius. Vartai naktį uždaryti, drausminės priemonės laukia tų, kurie grįš po 20 valandos.

Vėlyvą sekmadienį apleistoje Vathy stovyklos dalyje kilo gaisras, nors ministerija sakė, kad niekas nenukentėjo. M. Logothetis ERT sakė, kad prieglobsčio prašytojai paprastai tvarko savo daiktus prieš iškraustant stovyklą ir degina viską, ko neketina pasiimti. Pasak ministerijos, visi prieglobsčio prašytojai sekmadienį buvo evakuoti į tuščią vietą prie įėjimo į stovyklą, kai ugniagesiai gesino liepsnas.

Naujoji Samo stovykla yra pirmoji iš kelių tokių stovyklų, ES lėšomis kuriamų penkiose Graikijos salose. ES skyrė 276 milijonus eurų naujoms stovykloms penkiose Graikijos Egėjo jūros salose: Lesbo, Chijo, Samo, Lero ir Koso. Šios salos priima daugiausia migrantų, atvykstančių jūra iš kaimynės Turkijos. Lero ir Koso stovyklos bus atidarytos lapkritį, pirmadienį pranešė vyriausybė.

Samo bendruomenė, daugelį metų reikalaujanti perkelti visus migrantus į žemyninę Graikiją ir Europą, priešinosi naujos stovyklos Zervou vietovėje statybai.

Netoliese esančioje Lesbo saloje panašiai perpildyta Morijos stovykla buvo sunaikinta per du gaisrus, kelias dienas be pastogės palikusius 13 tūkst. migrantų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)