Todėl, mano M.Gorbačiovas, šią valstybę "reikėjo pertvarkyti, ją decentralizuojant ir demokratizuojant".

"Viskas galėjo būti kitaip", - sakė buvęs SSRS lyderis, pagailestaudamas, kad jis ir jo bendražygiai "pavėlavo pertvarkyti Sovietų Sąjungą ir SSKP, kuri buvo pertvarkos iniciatorė".

Žvelgdamas atgal, M.Gorbačiovas sakė, kad Borisą Jelciną, dešimtajame dešimtmetyje tapusį demokratų lyderiu, jam reikėjo išsiųsti "ambasadoriumi į kokią nors "bananų" respubliką".

Drauge buvęs Sovietų Sąjungos vadovas kritikavo pirmąjį Rusijos prezidentą, kuris, pasak jo, "nėjo toliau pertvarkos demokratinių laimėjimų stiprinimo keliu".

Vis dėlto, M.Gorbačiovo nuomone, B.Jelcinas " nuoširdžiai tikėjo, kad atsikračiusi sąjunginių respublikų, remdamasis savo turtingais gamtiniais ištekliais ir daugybe mokslininkų, Rusija greičiau sieks pažangos".

Kalbėdamas apie savo asmeninius santykius su buvusiu Rusijos prezidentu, M.Gorbačiovas sakė, kad nesusitiko su juo nuo 1991 metų gruodžio, kai B.Jelcinas jam pasiūlė "per parą išsinešdinti iš prezidento vasarnamio ir iš Kremliaus kabineto". "Aš tada pagalvojau: kas tai per žmogus!" - sakė buvęs SSRS lyderis.