"Mes padarėme viską, kas buvo įmanoma esant šioms sąlygoms, kad turėtume alternatyvą. Valdžia uždraudė įregistruoti mane prezidento rinkimuose, kad nebūtų alternatyvos. CRK įvykdė įsakymą", - pažymėjo G.Javlinskis "Gyvajame žurnale".

"Ačiū visiems. Gyvenimas tęsiasi", - rašo "Jabloko" steigėjas.

G.Javlinskis priminė, kad po jo paduotų parašų iškėlimui kandidatu į prezidentus remti lapų patikrinimo CRK nustatė 25,66 proc. broko, o tai daugiau nei leistina riba.

Remdamasis dokumentu, gautu iš CRK, G.Javlinskis pranešė,jog pagrindinė parašų pripažinimo negaliojančiais priežastis buvo parašų lapų įforminimo pažeidimai, tarp jų parašai rinkėjų, apie kuriuos žinios įrašytos į parašų lapą ne ranka.

Tai yra pagrindas, lemiama CRK pretenzija, dėl kurios buvo atsisakyta įregistruoti mane dalyvauti prezidento rinkimuose, yra ne parašai, o "kiti parašų lapų įforminimo pažeidimai", tarp jų parašai rinkėjų, apie kuriuos žinios įrašytos į parašų lapą ne ranka. (įgaliotųjų atstovų patvirtintos parašų lapų elektrografijos)", - pažymi "Jabloko" steigėjas.

G.Javlinskis paaiškino, kad parašus rinkti buvo sunku per Naujųjų metų šventes.

"Federalinis štabas turėjo užtikrinti, kad parašų lapai būtų atgabenti į Maskvą, priimti ir sutikrinti su surinktais ir renkamais regionuose parašais, sudėti į segtuvus, išspausdintos brošiūros spaustuvėse, kad kiekvienas lapas būtų patvirtinta įgaliotųjų asmenų parašais ir būtų atliktos kitos techninės procedūros per penkias dienas (!)", - pabrėžė G.Javlinskis ir pridūrė, kad "iš viso buvo apie 300 tūkstančių parašų lapų su daugiau kaip pustrečio milijono parašų (be notarų dokumentų)".

"Atsižvelgiant į susidariusias sąlygas ir į tai, jog įstatyme nėra tiesioginio ar netiesioginio draudimo pateikti elektronines parašų lapų kopijas, buvo nuspręsta leisti, jeigu bus būtina, siekiant, kad centriniai štabai laiku pateiktų sąrašus į CRK, priimti iš regionų parašų lapų su surinktais parašais skaitmenines kopijas (tai yra nuskenuotus lapus) elektroniniu paštu ir po to juos atspausdinti štabuose patikrinti parašus juose, padaryti lapų kopijas ir sudėti į segtuvus", - papasakojo G.Javlinskis.

Pasak jo, šios kopijos turėjo būti pagal galimybes pakeistos originalais, kai jie bus gauti Maskvoje iš regionų pasibaigus parašų rinkimui juose.

"Nesant galimybės atlikti tokį pakeitimą (kai parašų lapai buvo per vėlai atvežti į centrinius štabus arba, pavyzdžiui, kai surinktų per paskutines dvi dienas iki atidavimo į CRK parašų nebuvo spėta atgabenti į Maskvą), buvo nuspręsta atiduoti į Centrinę rinkimų komisiją rinkėjų parašus užpildytuose parašų lapuose kaip skaitmenines kopijas, tai yra parašų lapuose, išspausdintuose spausdintuvu", - sakė G.Javlinskis.

"Trumpai sakant, parašų lapai, apie kuriuos CRK kalba kaip apie kserokopijas, yra parašų lapai su realiais piliečių parašais, gautais per itin trumpą terminą iš visos didžiulės šalies elektroniniu paštu ir po to išspausdinti spausdintuvu. Įstatyme tai nenumatyta, bet ir nedraudžiama", - pareiškė G.Javlinskis.

Kaip rašo G.Javlinskis, "tarp daugiau kaip 300 parašų lapų buvo rastas vienas (!) pasikartojęs lapas su 8 parašais".

"Taip įvyko, matyt, pakeičiant nuskenuotas kopijas originaliais parašų lapais viename štabų", - daro prielaidą "Jabloko" steigėjas.

Dar vienas CRK argumentas - parašų lapuose buvo rasti penkių mirusių žmonių parašai. Bet ir šią pretenziją G.Javlinskis laiko nepagrįsta. "Renkant parašus, pagal statistiką, iš 2 mln. žmonių, pasirašiusių už "Jabloko", deja, mirė apie 2 tūkst. žmonių. Tai yra, jeigu regionas pristatė 50 tūkst. parašų, pagal statistiką, daugiau kaip 60 žmonių iš pasirašiusiųjų mirė", - suskaičiavo G.Javlinskis.

Jis pabrėžė, kad "tai buvo pilietinis parašų rinkimas, ir čia buvo mūsų jėga".

"Bet esant tokioms sąlygoms, mes, žinoma, buvome pažeidžiami įvairių provokatorių. Per parašų patikrinimą Centrinėje rinkimų komisijoje mums sakė, kad "jų žmonės - informatoriai" slaptai dirbo visų kandidatų, rinkusių parašus, štabuose. Ką gi, tai visiškai nestebina. Įdomu, ką darė šie provokatoriai pas mus štabuose - tik šnipinėjo ar rengė "aktyvius renginius?" - klausia G.Javlinskis.