52 metų vyras, dar žinomas Igorio Strelkovo slapyvardžiu, liepos mėnesį buvo sulaikytas dėl kaltinimų ekstremizmu, nes kritikavo Rusijos vadovybę.

I. Girkinas buvo suimtas po kelių V. Putiną kritikuojančių įrašų, o jei bus pripažintas kaltu, jam gresia laisvės atėmimo bausmė iki penkerių metų.

Rusijoje 2024 metų kovą vyks prezidento rinkimai.

Artėjant rinkimams Rusijos valdžia griežtai susidoroja ne tik su liberalių pažiūrų kritikais, bet ir su Maskvos karą Ukrainoje remiančiais, bet prieš Kremlių nusiteikusiais veikėjais.

„Manau, kad esu kompetentingesnis kariniuose reikaluose nei dabartinis prezidentas ir tikrai kompetentingesnis nei gynybos ministras“, – sakė I. Girkinas pareiškime, kuriame paskelbė apie savo kandidatūrą.

I. Girkinas, nešiojantis ūsus carinio karininko stiliumi, yra karštas Rusijos kampanijos Ukrainoje rėmėjas, tačiau kritikuoja Rusijos karinę vadovybę.

Pranešimas buvo paskelbtas jo „Telegram“ kanale, kur jį seka daugiau kaip 700 tūkst. žmonių, ir sulaukė daugiau kaip 13 tūkst. patiktukų.

I. Girkinas teigė, kad V. Putinas yra „per daug geras“. Pasak jo, Rusijos vadovą „už nosies vedžiojo ne tik gerbiami Vakarų ir Kyjivo partneriai, bet ir mūsų saugumo tarnybų, žvalgybos ir karinio-pramoninio komplekso vadovai“.

Priešingai nei V. Putinas, sakė I. Girkinas, jam „nereikės nusileisti savo draugų norams, kurie kenkia Rusijos ekonomikai“, turėdamas omenyje daugybę kaltinimų korupcija.

I. Girkinas išgarsėjo 2014 metais, kai vadovavo Kremliaus remiamiems sukilėliams, kovojantiems su Kyjivo kariuomene dėl Donecko „liaudies respublikos“ – niekieno nepripažįstamo nuo rytų Ukrainos atplėšto regiono.

2022 metais Nyderlandų teismas už akių nuteisė jį kalėti iki gyvos galvos už tai, kad 2014 metų liepą virš rytų Ukrainos numušė oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvą ir dėl to žuvo visi 298 lėktuve buvę žmonės.

Jis taip pat kovojo Bosnijoje kartu su serbais, Dagestane ir Čečėnijoje.

Šis pranešimas buvo paskelbtas kitą dieną po to, kai Rusijos teismas jo nepaleido iš kardomojo kalinimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)