Mišrus skiepijimas – iš pradžių „Pfizer“, paskui „AstraZeneca“ vakcina, arba atvirkščiai, – sukėlė didelę „Covid-19“ antikūnų koncentraciją, kai tarp skiepų buvo paliekama keturių savaičių pertrauka, pirmadienį medicinos žurnale „Lancet“ paskelbė mokslininkai.

Gydytojai ir visuomenės sveikatos pareigūnai analizuoja įvairius būdus, kaip išplėsti turimų vakcinų kiekį, – pavyzdžiui, ištęsiant laiką tarp pirmosios ir antrosios dozių, – kol daugybė mažas ir vidutines pajamas gaunančių šalių bando rasti išeitį, kaip tvarkytis su vakcinų trūkumu.

Galimybė maišyti dozes padėtų šalims, kuriose yra skirtingų vakcinų atsargų, pagelbėti viena kitai.

Žmonių vakcinavimo tvarka taip pat turėjo įtakos rezultatams.

„AstraZeneca“, po kurios sekė „Pfizer“, sukėlė didesnį imuninių antikūnų ir T ląstelių kiekį nei „Pfizer“, po kurios sekė „AstraZeneca“.

Lankstūs grafikai

Tyrime nustatyta, kad abu vakcinų maišymo grafikai sukūrė daugiau antikūnų nei dvi „AstraZeneca“ dozės. Stipriausias T ląstelių atsakas buvo iš pradžių paskiepijus „AstraZeneca“, o paskui „Pfizer“, o stipriausias antikūnų atsakas buvo pastebėtas suleidus dvi „Pfizer“ dozes.

„Tai reiškia galimą skiepijimo lankstumą, kai to reikalauja vietinės aplinkybės, – spaudos konferencijoje sakė tyrimui vadovavęs Oksfordo profesorius Matthew Snape’as. – Ir tai suteikia galimybių visiems.“

Tarp „AstraZeneca“ skiepų Jungtinėje Karalystėje šiuo metu daroma 12 savaičių pertrauka, o tai padidina prieinamumą ir, regis, vakcinų veiksmingumą.

Be to, pirmadienį paskelbtas Oksfordo tyrimas atskleidė, kad dešimties mėnesių pertrauka tarp dozių netgi dar labiau pagerino atsaką. Mišrių dozių, suleidžiamų su 12 savaičių pertrauka, tyrimo rezultatus bus galima sužinoti „apytikriai kitą mėnesį“, žurnalistams sakė M. Snape’as.

Tyrime dalyvavo 830 50-ies metų ir vyresnių savanorių, o vakcinos buvo išbandomos tik su Uhano atmaina. Tolesni bandymai su papildomomis koronaviruso padermėmis galėtų būti naudingi norint sužinoti, kokias vakcinas ar jų derinius naudoti potencialiuose pastiprinimo skiepuose žiemą, sakė M. Snape’as. Tolesni programos tyrimai bus skirti kombinuoti „Moderna Inc.“ ir „Novavax Inc.“ vakcinas.

Ankstyvieji tyrimo rezultatai praėjusį mėnesį parodė, kad sumaišius „Pfizer“ ir „AstraZeneca“ dozes sustiprėjo šalutiniai poveikiai, tokie kaip nuovargis ir galvos skausmas. Tačiau „Lancet“ tyrimo išvadose teigiama, kad jie buvo trumpalaikiai.