Mokslininkai nustatė, jog, genetiškai modifikavus šiuos graužikus, įmanoma jų uoslę paversti net 500 kartų jautresne sprogmenų kvapui.
Šie graužikai sveria labai mažai, todėl karo zonoje paslėptų minų galėtų ieškoti jų nedetonuodami.

Po oda įsodinti mikroskopiniai lustai, žiurkei užuodus trotilą, gautų specialių signalą, kurį, pasitelkus belaidę technologiją, perduotų netoliese esančiam kompiuteriui, tvirtina specialistai.

Išminavimo misijas atliekantys būriai, dirbantys kartu su humanitarinėmis organizacijomis ar karinėmis pajėgomis, tuomet galės saugiai vykti į vietą ir saugiai, nerizikuodami savo gyvybę, teritoriją išminuoti.

Nors tokie planai galbūt ir skamba pernelyg ambicingai, viena Belgijos humanitarinės pagalbos organizacija tvirtina jau pasiekusi neblogų rezultatų su gambinėmis žiurkėnžiurkėmis, kurios taip pat galėjo užuosti trotilą ir ieškoti sausumos minų.

Graužikų gebėjimų tyrimai atskleidė, jog dviejų žiurkių komanda per dvi valandas gali apieškoti 300 kvadratinių metrų plotą – dviem žmonėms šiai užduočiai atlikti prireiktų specialios įrangos ir net dviejų dienų.

Graužikai stulbinančius uoslės gebėjimus natūraliai išugdo per devynis mėnesius trunkančius mokymus. Genetiškai modifikuotos žiurkės iš prigimties užprogramuotos užuosti sprogmenis, tvirtina specialistai.