Apie 17 mln. eurų kainuojanti „Puma“ yra brangiausia pasaulyje pėstininkų kovos mašina.

Reklaminiame filme 2021 metais Bundesveras pristatė „Pumą“ kaip „moderniausią pasaulyje pėstininkų kovos mašiną“ – manevringą, visapusišką ir tiksliai veikiančią. Bet 10-osios šarvuočių ir tankų divizijos vado generolo majoro Ruprechto von Butlerio laiškas „sukėlė nerimą“ Gynybos ministerijoje, pažymi leidinys.

Laiške, su kuriuo pirmam pavyko susipažinti laikraščiui „Spiegel“, rašoma, kad, vykstant pratyboms, „per kelias dienas 18 pėstininkų kovos mašinų „Puma“ operatyvinė parengtis nukrito iki nulio“.

Šią techniką bus galima visiškai pataisyti per 3-4 mėnesius, bet net ir tada jos naudojimas bus „loterija“, teigia generolas, pabrėždamas, kad tokia situacija „kelia didelį stresą jo vadovaujamiems kariams“.

37-oji šarvuotųjų grenadierių brigada, kuri ateinančiais metais turėtų sudaryti NATO greitojo reagavimo pajėgų pagrindą, priklauso R. von Butlerio divizijai. Kaip sužinojo „Welt“, „Pumos“ tikriausiai bus netinkamos naudoti iki ateinančių metų balandžio, todėl jas „laikinai“ pakeis „senos, bet išmėgintos pėstininkų kovos mašinos „Marder“.

Vokietijos federalinė vyriausybė yra įsipareigojusi Aljansui iki 2025 metų sudaryti operatyvinę diviziją.

„Divizijos sudarymas virsta farsu. Dabar svarbu užtikrinti, kad būtų tinkamas naudoti kiekvienas „Marder“. Kitaip armija negalės veikti. Tik pramonė gali išspręsti „Pumos“ problemą. Gynybos ministerija turi suteikti šiam reikalui didžiausią prioritetą ir skubiai jo imtis“, - pareiškė CDU/CSU frakcijos Bundestage pirmininko pavaduotojas Johannas Wadephulis.

Pirmadienį turi įvykti Vokietijos gynybos ministrės Christine Lambrecht susitikimas su generolu R. von Butleriu, Bundesvero generaliniu inspektoriumi Eberhardu Zornu ir kitais pareigūnais.

„Darome visa, ką galime, kad kuo greičiau būtų atkurta „Pumos“ operatyvinė parengtis“, - pareiškė žurnalistams E. Zornas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)