Pasak Rusijos dujų koncerno, kuriam kartu su jo kontroliuojamu „Gazprombank“ priklauso beveik visos „Belgazprombank“ akcijos, Baltarusijos nacionalinio banko sprendimas skirti laikinuosius šio komercinio banko valdytojus po jo vadovų sulaikymo priimtas pažeidžiant Baltarusijos įstatymus.

„Šiais veiksmai buvo šiurkščiai pažeisti Baltarusijos Respublikos įstatymai ir Eurazijos ekonominės sąjungos sutartis, jie turėjo tiesioginės įtakos „Belgazprombank“ Rusijos akcininkų teisėms ir teisėtiems interesams, taip pat šio banko klientų ir indėlininkų interesams“, – teigiama Gazprom“ pranešime.

Jame pabrėžiama, jog „Belgazprombank“ akcininkai pasiryžę savo teises ir teisėtus interesus ginti visomis įmanomomis teisinėmis priemonėmis, taip pat imtis visų įmanomų priemonių apsaugoti klientų interesus bei užtikrinti banko finansinį stabilumą.

Kaip jau buvo skelbta, per praėjusią savaitę vykusias kratas „Belgazprombank“, kuriam anksčiau vadovavo prezidento Aleksandro Lukašenkos oponentas, šalies prezidento rinkimuose ketinantis dalyvauti Viktoras Babarika, sulaikyti daugiau nei 12 žmonių.

Baltarusijos valstybės kontrolės komiteto vadovas Ivanas Tertelis pranešė, jog sulaikytieji yra „aukšto rango vadovai, įskaitant banko vadovo pavaduotoją, įvairaus lygio vadovus, taip pat komercinių struktūrų atstovus – daugiausiai buvusius banko darbuotojus“.

Baltarusijos nacionalinis bankas įvedė „Belgazprombank“ laikinąjį išorinį valdymą, laikinąja jo valdytoja paskyrė Nadeždą Jermakovą, kuri 2011-2014 metais vadovavo šalies centriniam bankui.