Pranešama, kad ne mažiau nei 20 žmonių jau žuvo, skelbia smh.com.au.

Tarptautinės migracijos organizacijos biuras Romoje gavo vieno iš trijų netoli vienas kito tarptautiniuose vandenyse plaukiančių laivų nelaimės signalą, pranešė organizacijos atstovas Joelis Millmanas.

„Skambinęs asmuo pranešė, kad laive yra daugiau nei 300 žmonių, ir kad jis jau skęsta. Jis pranešė ir apie žuvusius, kurių paminėjo bent 20“, – elektroniniame laiške parašė J. Millmano kolega Federico Soda.

F. Soda pareiškė, kad organizacija susisiekė su pakrantės apsaugos tarnyba ir paklausė laivų koordinačių, bet „jie šiuo metu neturi galimybių vykdyti gelbėjimo operacijos“.

„Savaitgalio incidentas pareikalavo daug išteklių“, – pasakė jis, turėdamas omenyje sekmadienį įvykusią tragediją, kai netoli Libijos krantų apvirtus laivui, įtariama, žuvo apie 700 žmonių.

„Pakrantės apsaugos tarnyba ko gero mėgins į įvykio vietą nukreipti komercinius laivus“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau pranešta, kad prie Graikijai priklausančios Rodo salos Egėjo jūros rytuose ant seklumos užplaukus ir apvirtus dešimtis migrantų plukdžiusiam laivui, mažiausiai trys jų nuskendo, pirmadienį pranešė pakrančių apsaugos pareigūnai.

„Jau suradome tris kūnus - vyro, moters ir vaiko. Paieškų ir gelbėjimo operacija tęsiasi“, - nurodė vienas Graikijos pakrančių apsaugos tarnybos pareigūnas.

Iki šiol buvo išgelbėta 80 migrantų, 23 iš jų nugabenti į ligoninę, informavo kitas pareigūnas.

Migrantai buvo užrakinti skęstančiame laive

Italų prokuroras Giovanni Salvi sako, kad netoli Libijos krantų šią savaitę nuskendusiame kontrabandininkų laive buvo trys lygiai, o migrantai buvo uždaryti triume ir virš jo.

Kalbėdamas spaudos konferencijoje Katanijoje, Sicilijoje, G.Salvi sakė, kad „keli šimtai jų buvo suvaryti į triumų lygį, ten užrakinti ir negalėjo išeiti“. Pasak jo, dar šimtai buvo „uždaryti“ antrajame lygmenyje ir dar šimtai – viršutiniame denyje.

Per nelaimę išgyvenęs 32 metų vyras iš Bangladešo sakė, kad iš viso kontrabandininkų laivu plaukė 950 žmonių, nors, pasak prokuroro, šį skaičių reikėtų vertinti atsargiai.

Pasak G.Salvi, pakrantės apsaugos pareigūnų duomenimis, laive buvo maždaug 700 žmonių.

ES surengs skubias derybas dėl migrantų antplūdžio

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pakvietė ES šalių lyderius atvykti ketvirtadienį į nepaprastąjį susitikimą pasitarti dėl bendros taktikos, reaguojant į migrantų srautą iš Afrikos šiaurės ir tūkstančius gyvybių nusinešusias nelaimes jūroje.

D.Tusko kvietimas sekė po Italijos ministro pirmininko Matteo Renzi prašymo sušaukti ES lyderius.

ES šalių užsienio reikalų ir vidaus reikalų ministrai tarėsi susitikę Liuksemburge – iš jų vis labiau reikalaujama veikti ne vien tik žodžiais, kai sekmadienį Viduržemio jūroje nuskendus migrantus gabenusiam laivui, galėjo žūti apie 700 žmonių; jų kūnus jūra pradėjo mesti į Maltos krantą.

Europos Sąjungos (ES) užsienio ir vidaus reikalų ministrai susitinka Liuksemburge, kur aptars būdus, kaip sustabdyti nelegalius imigrantus iš Afrikos, praneša BBC.

Kai kurios pietinės Europos šalys teigia, kad nuo to, kaip ES pavyks išspręsti šį klausimą, priklausys tolimesnis ES patikimumas. Pernai ES nusprendė skirti mažiau išteklių paieškos ir gelbėjimo operacijoms.

Sekmadienį iš Libijos plaukusių 700 migrantų laivas paskendo, manoma, kad šimtų žmonių gyvybes nusinešė Viduržemio jūros bangos. Pavyko išgelbėti tik 28 asmenis.

Jungtinės Tautos (JT) viešai pareiškė, kad maršrutas Šiaurės Afrika - Italija tapo pačiu pavojingiausiu ir kruviniausiu.

ES užsienio diplomatijos įgaliotinė Federica Mogherini pripažįsta, kad šią problemą reikia spręsti, bet, jos manymu, jokio „stebuklingo būdo“ tam padaryti nėra.

Diplomatė ragino visus europiečius vienytis, nepamiršti žmogaus teisių, orumo ir pagarbos gyvybei.

Sekmadienį Italijos premjeras paskatino kuo greičiau surengti ES viršūnių susitikimą ir nedelsiant spręsti migrantų klausimą.

Migrantų problemai spręsti ES siūlo naikinti kontrabandininkų laivus

Sprendžiant migrantų krizę Viduržemio jūros regione, teikiami nauji pasiūlymai, tarp kurių
yra planų naikinti kontrabandininkų laivus bei migrantų sugrąžinimo namo programa, pranešė pirmadienį Europos Komisija.

EK siūlomame plane taip pat raginama stiprinti ES sienų kontrolės operacijas Viduržemio jūros regione, skiriant daugiau lėšų ir įrangos, bei plečiant operacijų plotus.

Siūloma imtis „sistemingų pastangų kontrabandininkų naudojamiems laivams konfiskuoti ir naikinti“ bei pradėti naują greito migrantų sugrąžinimo programą.

ES migracijos komisaras Dimitris Avramopoulos dar sakė, kad EK pasiūlys bandomąją migrantų paskirstymo po visas 28 ES šalis programą.

JT žmogaus teisių vadovas: ES turi būti „ne tokia beširdė“ spręsdama migrantų krizę

Europos Sąjunga turėtų imtis „rafinuotesnio, drąsesnio ir ne tokio beširdiško požiūrio“ į migrantus, kurie dažnai žūsta bandydami pasiekti Europą jūrai netinkamais laivais, pirmadienį sakė Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių vadovas Zeidas Ra'adas Al Husseinas.

„Europa atsuka nugarą kai kuriems iš labiausiai pažeidžiamų migrantų pasaulyje, rizikuodama paversti Viduržemio jūrą didžiulėmis kapinėmis“, – sakė jis, pavadindamas ES politiką „trumparegiška, trumpalaike politine reakcija, pataikaujančia ksenofobiškiems populistiniams judėjimas, kurie užnuodijo visuomenės nuomonę šiuo klausimu“.

Austrijos kancleris Werneris Faymannas pirmadienį taip pat pareikalavo, kad Europa imtųsi veiksmų, reaguodama į tragediją Viduržemio jūroje.

Kancleris sakė, kad negali nematyti, kaip „Viduržemio jūra vista milžiniškomis kapinėmis“.
Pasak jo, šiandieniame pasaulyje turėtų būti techniškai įmanoma stebėti Viduržemio jūros regioną.

„Kas beatsidurtų pavojuje jūroje, turi teisę sulaukti pagalbos“, – sakė jis.

Italija ir Malta, į kurias atvyksta daugiausia pabėgėlių, vienos negali išspręsti šios problemos, kalbėjo W.Faymannas.

Pasak kanclerio, visa Europa privalo būti atsakinga už tai, kad būtų išvengta tokių mirčių Viduržemio jūroje.