Įbauginimui naudojami žiemiško Krasnojarsko, kurio dujofikuoti nepavyksta jau daug metų, vaizdai.

Filmukas pradėjo plisti rugsėjo penktosios vakarą. Jame piešiamas paveikslas, kas būtų, jeigu „Gazprom“ užsuktų dujas Europai, rodomi senojo žemyno miestai, Europos Sąjungos vėliava, vamzdynai su užrašu „Nordstream“, saulės baterijos ir vėjo energijos generatoriai.

Klipo garso takeliui pasirinkta dainuojamosios poezijos atlikėjo Jurijaus Vizboro daina „O žiema bus atšiauri“ (dainą atlieka jo anūkė Varvara Vizbor), kurioje dainuojama apie verkiančią Rusiją.

Maža to, rodomi šalčio sukaustyto Krasnojarsko vaizdai, Sibiro miestą galima pažinti iš žinomiausių jo objektų.

„Telegram“ kanale „Borus“ teigiama, kad filmukas atrodo „kaip pasityčiojimas iš Krasnojarsko“ žmonių: „Vaizdo įraše europiečius, kuriems, esą, užsuks dujas, gąsdina žieminio Krasnojarsko vaizdais. Milijoninio miesto Rytų Sibire, kuris iš viso niekada gyvenime nebuvo dujofikuotas“, – teigiama įraše.

Klipe savo „Telegram“ kanale pasidalino Rusijos Federacijos Krasnojarsko krašto gubernatoriaus pavaduotojas Sergejus Ponomarenka: „Na, jūs supratote....“.

Rusijos socialiniuose tinkluose ir kai kuriose žiniasklaidos priemonėse aktyviai dalijamasi vaizdo įrašu su prierašais „Gazprom“ trolina Europą“, „Gazprom“ filmukas su epiniu ir realybę atspindinčiu garso takeliu „O žiema bus atšiauri“ ir t.t.

Oficialiose „Gazprom“ paskyrose filmuko visgi nematyti.

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad dujų tiekimas vamzdynu „Nord Stream 1“ sustojo dėl Vakarų sankcijų Rusijai, kurios esą trukdo atlikti dujotiekio techninės priežiūros darbus.

„Su (dujų) tiekimu susijusias problemas sukėlė mūsų šaliai paskelbtos sankcijos, – žurnalistams teigė Dmitrijus Peskovas. – Šios sankcijos neleidžia atlikti tam tikrų detalių remonto, neleidžia jų pervežti be atitinkamų teisinių garantijų... būtent šios Vakarų sankcijos lėmė dabartinę situaciją.“

Pasak D. Peskovo, Kremlius „atmeta“ Vakarų bandymus dėl dujų tiekimo pauzės kaltę suversti Maskvai.

Rusijos energetikos milžinė „Gazprom“ penktadienį paskelbė, kad neribotam laikui stabdo dujų tiekimą vamzdynu „Nord Stream 1“.

Bendrovė tvirtino, kad, atlikdama iš pradžių tris dienas turėjusius trukti techninės priežiūros darbus, aptiko alyvos nuotėkį dujų turbinoje Portovajos kompresorinėje stotyje ir dėl to dabar esą yra priversta stabdyti tiekimą, kol bus atliktas remontas.

Vakarams pradėjus skelbti sankcijas Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą, Maskva pradėjo riboti dujų tiekimą Europai. Dėl to žemyne smarkiai išaugo energetikos kainos.

Kremlius tvirtina, kad būtent dėl Vakarų paskelbtų baudžiamųjų priemonių Rusijai jau kurį laiką negrąžinama viena „Nord Stream 1“ turbina, kuri buvo remontuojama Kanadoje. Ši detalė šiuo metu yra Vokietijoje, tačiau Berlynas teigia, kad pati Maskva blokuoja jos susigrąžinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)