Irako ir Didžiosios Britanijos architektė sukūrė ne vieną laivą Vokietijos laivų gamintojui „Blohm + Voss“, kurių įmantrus persipynusių atramų karkasas suteikė laivams panašumo į Pekino olimpinį stadioną „Paukščių lizdas“, praneša independent.co.uk.

Z. Hadid, kartą sakiusi, jog nekuria „gražių pastatų“, garsėja savo ištęstomis ir dažnai lenktomis formomis, kuriomis pasižymi ir pernai Londono Olimpinėms žaidynėms atidarytas vandens sporto kompleksas „Aquatics Centre“. Jos įsiveržimas į laivų architektūrą pakėlė jos pomėgį grakščioms organiškoms formoms į naują lygmenį – bent jau viename jos laivų telpa ir baseinas, ir agento 007 vertas stilius.

Pinkles primenanti konstrukcija vienija architektės pateiktų šešių jachtos modelių denių dizainą, pradedant 128 metrų ilgio „motininiu laivu“, baigiant mažesne 90 metrų versija, paversta eksploatuojamu modeliu, kuriam skirtas pavadinimas „Jazz”.

 Zaha Hadid
Kalbėdama apie tai, kaip jai pavyksta suderinti sausumoje stovinčių pastatų ir magnatams skirtų jachtų kūrimą, Z. Hadid žurnalui „Dezeen“ sakė: „Kaip dinamiškas objektas, judantis dinamiškoje aplinkoje, jachtos dizainas privalo turėti papildomus parametrus be tų, kurie privalūs architektūrai – visi jie ant vandens tampa daug ypatingesni“.

Kadangi superjachtų rinka po 2008 metų krizės, kai naujai iškepti oligarchai ir milijardieriai staiga atšaukė užsakymus, dar tik bando atsitiesti, gamintojai siekia labiau išsiskirti atsigaunančioje rinkoje.
Manoma, kad šiuo metu statoma apie 700 superjachtų, kurių ilgis yra 24 ir daugiau metrų. Kadangi pernai metais atsirado 200 naujų milijardierių, viliamasi, jog užsakymų skaičius stipriai augs, ypač iš Tolimųjų Rytų šalių, tokių kaip Tailandas ir Kinija.