Kariuomenės paviešintoje vaizdo medžiagoje (filmuotoje ir nuotraukose) matoma, kaip iš karinio laivyno laivo „USS Portland“ sklindantis lazerio spindulys ore numuša droną.


Nors tikroji ginklo galia neatskleidžiama, tačiau 2018 metais parengtoje Strateginių tyrimų ataskaitoje teigiama, kad šis ginklas gali būti 150 kilovatų. Tai reiškia, kad vienu šūviu jis gali sunaikinti tiek droną, tiek nedidelį laivą.

„Galime pasidžiaugti, jog, turėdami tokių pažangių technologijų, iš esmės perrašome karybos jūroje apibrėžimą“, – išplatintame pareiškime teigia „USS Portland“ vadas kapitonas Karrey Sandersas.

Jis pridūrė, kad tokie lazeriai, vadinami kreipiamosios energijos ginklų sistemomis arba trumpiniu DEW, jau visai greitai taps itin veiksminga Jungtinių Valstijų karinio laivyno gynybos priemone.

Sėkmingai laivyno išbandytas ginklas oficialiai vadinamas „Solid State Laser Weapons System Demonstrator“.

Atstovai taip pat viliasi, kad vadinamieji lazerio pabūklai vieną dieną bus ištobulinti tiek, jog bus pajėgūs neutralizuoti jau paleistas vidutinio nuotolio raketas – tai reiškia, kad šie ginklai bus veiksmingi prieš pažangiausias kone visų priešų šiuo metu turimas atakos priemones.

„Atlikę bandymus jūroje prieš dronus ir nedidelius lėktuvus, gavome labai daug vertingos informacijos apie „Solid State Laser Weapons System Demonstrator“ lazerinio ginklo galimybes priešo grėsmės akivaizdoje“, – tikina kapitonas K. Sandersas.

„Tai, kad laivynas šiuo metu tobulina tokias kreipiamosios energijos ginklų sistemas kaip Solid State Laser Weapons System Demonstrator“, mums iš karto suteikia karinio pranašumo, o vadovams – didesnę sprendimų ir pasirinkimų laisvę potencialios grėsmės akivaizdoje“, – pridūrė karinio laivo „USS Portland“ kapitonas.

Remiantis JAV karinio laivyno išplatintu pranešimu, ši ginklų sistema tobulinama siekiant deramai reaguoti į „augantį grėsmių arsenalą“, įskaitant dronus, ginkluotus mažus laivus ir priešų žvalgybos bei stebėsenos sistemas.

Nors Kinija tiesiogiai šiame kontekste ir neminima, pats faktas, jog bandymas atliktas Ramiajame vandenyne, panašu, perduoda būtent tokią žinutę.

JAV karinis laivynas savo laivuose jau naudoja lazerinių ginklų sistemas, įskaitant 30 kilovatų klasės „Laser Weapon System“ ginklą „USS Ponce“ laive.

Nepaisant to, ekspertai sako, kad naujasis ginklas – kol kas galingiausia išbandyta kreipiamosios energijos ginklų sistema.