Inauguracijos ceremonija buvo surengta prezidento rūmuose sostinėje Librevilyje. Pastatą buvo apsupusi džiūgaujančių žmonių minia.

Perversmas Gabone buvo surengtas rugpjūčio 30 d. Kariškiai nuvertė šalies prezidentą Ali Bongą. Tada pučistai per valstybinę televiziją paskelbė, kad buvo paleistos valstybinės institucijos ir anuliuoti, anot jų, suklastoti pastarųjų, rugpjūčio 26 d. vykusių rinkimų rezultatai. A. Bongas per šį balsavimą, oficialiais duomenimis, buvo išrinktas trečiai kadencijai prezidento poste. Prieš perversmą buvo rimtai suabejota, ar rinkimai Gabone bus laisvi ir sąžiningi.

Šeštadienį B. O. Nguema pažadėjo atnešti į Gaboną daugiau demokratijos. Jis patikino, kad valstybinių institucijų paleidimas yra tik laikinas žingsnis. Pirmadienį po priesaikos davimo jis nurodė, kad „skaidrių“ ir „patikimų“ rinkimų būdu šalyje bus atkurtas civilinis valdymas. Nepaisant to, jis konkretaus tvarkaraščio nepateikė.

Nuverstasis prezidentas A. Bongas yra kilęs iš šeimos, kuri jau daugiau kaip 50 metų autokratiškai valdo Gaboną. Ji jau kurį laiką susilaukia kaltinimų korupcija. Nors Gabonas yra turtingas nafta, nemaža dalis iš 2,3 mln. šalies gyventojų kenčia skurdą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją