G20 grupė, vienijanti didžiausias pasaulio ekonomikas, įskaitant JAV, Kiniją ir kai kurias Europos šalis, Indonezijos sostinėje Džakartoje veda mišrias derybas.

Pradėdamas susitikimą Indonezijos prezidentas Joko Widodo perspėjo apie Ukrainos krizės keliamus pavojus pasaulio ekonomikai, didėjant baimei, kad Rusija nusiteikusi įsiveržti.

„Ne laikas varžytis ir kurti naujas įtampas, kurios trikdo (...) atsigavimą, jau nekalbant apie pavojų pasaulio saugumui, kaip tai vyksta Ukrainoje, – sakė jis. - Visos partijos turi stabdyti konkurenciją ir įtampą“.

Rusijos invazijos į buvusią sovietinę kaimynę grėsmė yra naujas iššūkis pasauliui, kuris ir taip sunkiai atsigauna nuo koronaviruso pandemijos infliacijai didėjant. Prieš derybas JAV iždo sekretorė Janet Yellen interviu naujienų agentūrai AFP perspėjo apie tolesnius „pasaulinius padarinius“, jei Vakarai imsis sankcijų prieš Rusiją.

Susitikime taip pat bus akcentuojama sparčiai didėjanti pasaulinė infliacija, centriniams bankams pradėjus griežtinti palūkanų normas ir atšaukiant pandemijos metu įvestas didžiulio skatinimo priemones.

Kiti derybų, iš pradžių numatytų Balyje, bet perkeltų dėl omikron viruso bangos, darbotvarkės klausimai apima skolų restruktūrizavimą neturtingoms šalims ir pasaulinių sveikatos sistemų reformą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją