Dvidešimties didžiųjų ekonomikų finansų ministrai ir centrinių bankų vadovai susitiko vykstant Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir Pasaulio banko metiniams susitikimams, o daugiausia dėmesio buvo skirta karui, sparčiai augančia infliacijai ir klimato krizei.

Visgi G-20 nepavyko savo susitikimo pabaigoje paskelbti bendro komunikato, kaip ir per ankstesnius du susitikimus. Pasak vieno šaltinio, Rusijos pareigūnai dalyvavo vaizdo ryšio priemonėmis.

Nepaisant sutarimo trūkumo, pareigūnai pažymėjo, kad G-20 tebėra naudingas forumas, tuo tarpu valstybių ir vyriausybių vadovai kitą mėnesį susitiks Indonezijos saloje ir provincijoje Balyje.

„Visos šalys narės pabrėžė, kad labai svarbu ir toliau išlaikyti G-20 kaip pagrindinį ekonominį bendradarbiavimo forumą“, – spaudos konferencijoje teigė Indonezijos finansų ministrė Sri Mulyani Indrawati, kurios šalis šiemet pirmininkauja G-20.

Ministrė pripažino, kad grupė susiduria su „daugybe iššūkių“ ir „požiūrių skirtumų“, „stiprėjančiais geopolitiniais konfliktais bei karu Ukrainoje, kuris paaštrino ir pablogino ekonominę situaciją“.

Vokietijos finansų ministras Christianas Lindneris prieš susitikimą pareiškė, kad „geriau turėti forumą, kuriame būtų galima kalbėti, nei jokio forumo“.

„Net jei yra skirtingų nuomonių – įskaitant tas, kurių nepalaikote, o kai kurių net ir nesuprantate – tai vis tiek tai yra geras forumas pokalbiui“, – žurnalistams sakė Ch. Lindneris.

„Galėtume parengti komunikatą, kuriame neminimas karas Ukrainoje, bet mes nenorime komunikato, kuriame problemos būtų slepiamos po kilimu“, – naujienų agentūrai AFP teigė su diskusijų eiga susipažinęs šaltinis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją