Katastrofa galėjo ir turėjo būti numatyta bei išvengta, o jos padariniai galėjo būti sušvelninti efektyvesne žmonių reakcija, sakoma pranešime.

Komisijos pranešime minimi svarbūs vyriausybės ir elektrinės operatorės "Tepco" reakcijos trūkumai. Be to, pažymima, kad vengiama ištirti valdžios atsakomybę.

Šešių reaktorių Fukušimos atominė elektrinė katastrofą patyrė po to, kai 2011-ųjų kovo 11 dieną galingas žemės drebėjimas ir cunamis sugadino reaktorių aušinimo sistemas ir nutekėjo radioaktyvios medžiagos.

Dešimtys tūkstančių gyventojų buvo evakuoti iš branduolinės jėgainės aplinkinių teritorijų.

Japonijos parlamentas praėjusių metų gegužę įsteigė komisiją, kuri turėjo ištirti krizės valdymą ir pateikti rekomendacijas.

Galutiniame pranešime komisijos pirmininkas pareiškė, kad daugybė klaidų ir sąmoningas aplaidumas lėmė, jog atominė elektrinė buvo nepasiruošusi žemės drebėjimui ir cunamiui.

"Nors tai sukėlė šie katastrofiški įvykiai, incidentas Fukušimos atominėje elektrinėje negali būti vertinamas kaip stichinė nelaimė, - rašoma pranešime. - Tai yra visiškai žmogaus sukelta katastrofa, kuri galėjo ir turėjo būti numatyta ir išvengta".