Floridai tapus 36-ąja Amerikos valstija, kurioje leidžiamos gėjų santuokos, džiūgaujančios poros iškart po vidurnakčio plūdo į teismus apsikeisti santuokiniais įžadais.

„Esu patenkintas, kad tai pagaliau teisėta“, – laikraščiui „The Miami Herald“ sakė Williamas Lee Jonesas, susituokęs su savo daugiau kaip 10-ies pastarųjų metų partneriu Aaronu Huntsmanu.

Jie buvo tarp kelių porų, iškėlusių bylą Floridos valstijai dėl teisės susituokti.

JAV apygardos teisėjas Robertas Hinkle'as praėjusią savaitę nusprendė, kad teismo pareigūnai privalo netaikyti valstijos draudimo, kuriam rinkėjai pritarė 2008 metais.

Rugpjūčio mėnesį R.Hinkle'as nusprendė, kad šis draudimas yra nekonstitucinis, ir palygino jį su prieš 50 metų panaikintais įstatymais, kuriais buvo draudžiamos santuokos tarp skirtingų rasių atstovų.

Kai kuriose apygardose į teismus atėjo tiek daug porų, kad pareigūnai surengė masines jungtuvių ceremonijas, draugams ir šalininkams džiūgaujant lauke.

„Atėjo laikas, jaučiuosi taip. Nemaniau, kad tai nutiks man gyvai esant“, – laikraščiui „The Palm Beach Post“ sakė Irma Oliver iš Vest Palm Bičo, susituokusi su pastarojo dešimtmečio savo partnere Julia Borghese.

Florida yra trečia pagal gyventojų skaičių Amerikos valstija po Kalifornijos ir Teksaso; joje gyvena maždaug 20 mln. žmonių.

2013 metais JAV Aukščiausiasis Teismas pripažino santuokų lygybę, atmesdamas vieną federalinį įstatymą, kuriuo santuoka buvo apibrėžiama griežtai heteroseksualizmo terminais.

Tai sudarė sąlygas susituokusioms gėjų ir lesbiečių poroms pagal federalinius įstatymus naudotis tomis pačiomis teisėmis ir privilegijomis kaip susituokusios heteroseksualios poros.

Vis dėlto kiekvienai iš 50 valstijų buvo palikta teisė legalizuoti ar uždrausti tos pačios lyties asmenų porų santuokas.