Amerikoje sukurtas filmas – apie sukilėlių grupuotę „Viešpaties pasipriešinimo armija“ („Lord’s Resistance Army“). Jos vadas – pranašu pasiskelbęs Josephas Kony, kuris sukūrė krikščionybės, magijos, islamo ir Afrikos religijų elementus apimančią sektantišką doktriną, yra tarptautiniu mastu ieškomas nusikaltėlis.

Nuo pirmadienio 46 mln. žmonių peržiūrėjo 29 minučių trukmės aktyvistų grupuotės „Invisible Children“ („Nematomi vaikai“) filmą, kuriame raginama suimti Ugandos sukilėlių lyderį J. Kony. Filmas sulaukė daugybės žmonių reakcijos, ypač socialiniame tinklalapyje „Twitter“, bei garsenybių, – Kim Kardashian, Rihannos, P. Diddy, – ir kitų, palaikymo.

Praėjusį ketvirtadienį filmas buvo viena iš 10-ies labiausiai diskutuojamų temų „Twitter“ tinklalapyje. Filmas sulaukė daugiau susidomėjimo nei žinia apie naują kompiuterį „iPad“.

Organizacijos „Nematomi vaikai“ vadovas Benas Keesey teigė AP, jog didžiulis filmo peržiūrų kiekis rodo, kokią stiprią reakciją jis sukėlė.

„Pagrindinis mūsų siekis – parodyti, jog tik nedaugeliu atveju problemos būna juodos ir baltos. Pasaulyje daug sudėtingų dalykų, visgi Josephas Kony ir tai, ką jis daro, yra juoda ir balta“, – sakė jis.

„Viešpaties pasipriešinimo armija“ nuo 1987 m. pradėjo kovoti su Ugandos valdžia. Ji kaltinama per pastaruosius 26-erius metus suluošinusi ir išžudžiusi dešimtis tūkstančių žmonių. Armija grobia vaikus ir verčia juos tapti kareiviais arba pasmerkia sekso vergovei.

Filme teigiama, kad kartais, norėdami likti gyvi, vaikai priversti žudyti tėvus ar vieni kitus.

Tarptautinis baudžiamasis teismas Hagoje nuo 2005 m. ieško J. Kony ir jo padėjėjų, o Amerikoje „Viešpaties pasipriešinimo armija“ įtraukta į teroristinių organizacijų sąrašą.

Filmą sukūrusi organizacija „Nematomi vaikai“ įsikūrusi San Diege, joje – apie 40 narių. Organizacijos nariai mokomi skleisti žinią apie „Viešpaties pasipriešinimo armijos“ nusikaltimus.