Virš salų valstybės Pietų Kinijos jūros link slenkant smarkiai atogrąžų audrai „Kompasu“, pirmadienį buvo užlietos kai kurios daugiausiai gyventojų turinčios Lusono salos dalys.

Šeši žmonės žuvo ir du dingo per nuošliaužas priėjimo prie jūros neturinčioje kalnuotoje Bengeto provincijoje. Dar vienas asmuo nuskendo pakrantės Kagajano provincijoje, pranešė nacionalinė nelaimių valdymo agentūra.

Keturi žmonės žuvo per staigius potvynius dviejuose miestuose vakarinėje Palavano saloje, kur taip pat dingo kiti penki žmonės, sakė pareigūnai.

Pakrančių apsaugos tarnyba pranešė, kad jos pareigūnai, dalyvavę gelbėjimo operacijose, taip pat paėmė trijų žuvusiųjų palaikus šiaurinėje Pietų Ilokų provincijoje, bet nelaimių valdymo agentūra kol kas negalėjo patvirtinti, kad šių žmonių žūtis susijusi su audra.

„Vienuolika savivaldybių buvo užtvindytos, bet šį rytą potvynis atslūgo“, – naujienų agentūrai AFP pranešė Kagajano provincijos informacijos departamento pareigūnas Rogelio Sendingas (Rochelijas Sendingas).

Pasak jo, buvo užtvindyti pagrindiniai greitkeliai ir tiltai, bet antradienį vanduo atsitraukė.

„Maždaug septyni ar aštuoni barangajai [kaimai] vis dar yra užtvindyti... dėl užsikimšusių nutekamųjų sistemų arba blogo nuotėkio, – nurodė Palavano provincijos Puerto Prinsesos miesto nelaimių valdymo pareigūnas Earlas Timbancaya (Erlas Timbankaja). – Tačiau dabar viskas rimsta.“

Filipinus kasmet užklumpa vidutiniškai 20 audrų ir taifūnų. Stichija paprastai sunaikina derlių, namus ir infrastruktūrą jau ir taip skurdžiose vietovėse.

Kadangi šiltesnėje atmosferoje susikaupia daugiau vandens, dėl klimato kaitos didėja katastrofiškų liūčių sukeliamų potvynių pavojus ir intensyvumas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją