Šis valstybės vadovo pareiškimas nuskambėjo po to, kai Rusijos ambasadorius Maniloje Maratas Pavlovas paragino Filipinų vyriausybę įvykdyti įsipareigojimus, numatytus sutartyje dėl rusiškų sraigtasparnių įsigijimo.

Šis 227 mln. dolerių vertės kontraktas buvo pasirašytas 2021 metų lapkritį, bet šių metų birželį tuometis Filipinų gynybos ministras Delfinas Lorenzana nutraukė sutartį, o F. Marcoso pirmtakas Rodrigas Dutertė pritarė šiam žingsniui prieš palikdamas prezidento postą birželio 30 d.

Žurnalistų paklaustas apie Rusijos ambasadoriaus žodžius, kad sutartis dėl sraigtasparnių įsigijimo „tebegalioja“, F. Marcosas pareiškė, kad ji jau atšaukta.

„Mes užsitikrinome alternatyvų sunkiųjų sraigtasparnių tiekimą iš JAV, – verslo forume sakė gegužės mėnesį Filipinų prezidentu išrinktas F. Marcosas. – Deja, mes sumokėjome pradinį įnašą gamintojui Rusijoje, bet tikimės susitarti, kad mums būtų grąžinta bent jau jo dalis. Tačiau toks sandoris, koks buvo praėjusių metų pradžioje ar viduryje, jau atšauktas.“

Jo pirmtako R. Dutertės vyriausybė pasirašė sutartį dėl 16 sraigtasparnių Mi-17 įsigijimo, tačiau, praėjus keliems mėnesiams po Rusijos invazijos į Ukrainą ir įvedus Maskvai plataus masto sankcijas, Filipinai nusprendė jos atsisakyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)