Kinija pareiškė, kad ėmėsi „būtinų kontrolės priemonių“ prieš Filipinų laivus, kurie „neteisėtai“ įplaukė į jos vandenis.

Pekinas pretenduoja į beveik visą jūrą, per kurią kasmet vykdoma trilijonų dolerių vertės prekyba, ir nepaiso 2016 metų tarptautinio teismo sprendimo, kad jo pretenzijos neturi teisinio pagrindo.

Naujausias incidentas įvyko, kai Filipinų pakrančių apsaugos tarnyba lydėjo laivus, gabenančius maistą, vandenį, degalus ir kitas atsargas Filipinų kariniam personalui, dislokuotam Spratlio salose.

JAV valstybės departamentas pasmerkė Kinijos veiksmus, teigdamas, kad juos vykdė pakrančių apsauga ir „jūrų milicija“ ir kad jie kėlė tiesioginę grėsmę taikai ir stabilumui regione.

Spratlio salų atolas, į kurį plaukė Filipinų laivas, yra maždaug už 200 kilometrų nuo Filipinams priklausančios Palavano salos ir daugiau nei už 1000 km nuo artimiausios didesnės Kinijos sausumos teritorijos – Hainano salos.

Manilos teigimu, Kinijos pakrančių apsaugos ir karinio jūrų laivyno laivai nuolat blokuoja arba persekioja ginčytinuose vandenyse patruliuojančius Filipinų laivus.

Šeštadienio incidentas buvo pirmas kartas nuo 2021 metų lapkričio, kai Kinijos pakrančių apsauga panaudojo vandens patranką prieš Filipinų aprūpinimo misiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją