Europos Sąjungai tenka pareiga spręsti, ką daryti su migrantų srautu po virtinės tragiškų kelionių laivais, pasakė trečiadienį ES užsienio politikos vadovė prieš derybas su aukšto rango JAV pareigūnais.

„Mes, europiečiai, žinome, kad gyvename šiandien vienoje sudėtingiausių ir pavojingiausių pasaulio vietų. Mes žinome, kad mums tenka ypatinga atsakomybė pamėginti išvengti šios krizė, spręsti ją“, – sakė ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalų ir saugumo politikai F. Mogherini, susitikusi su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris trečiadienį paragino ES nares padidinti legalią imigraciją ir tokiu būdu sumažinti Viduržemio jūroje žūvančių migrantų skaičių.

Tačiau J.C.Junckerio komentarai papiktino jo paties centro dešiniųjų partijos kolegas Europos Parlamente, Strasbūre, kur jis paskelbė tokias savo pastabas.

EK pirmininkas sakė esąs nusivylęs ES vadovų susitikimo praėjusią savaitę Briuselyje rezultatais. Šis posėdis buvo sušauktas po mirtingiausių, pabėgėlius iš Afrikos ištikusių katastrofų Viduržemio jūroje.

„Mes turime dirbti su legalia imigracija. Jei mes užversime duris, migrantai brausis pro langus“, – sakė J.C.Junckeris europarlamentarams.

Jis susilaukė Europos parlamentarų palaikymo, kai pasiūlė įvesti prieglobsčio siekiančiųjų kvotas visose 28 ES šalyse. Jie dauguma balsų, 449 „už“, 130 „prieš“, ir 93 susilaikius, patvirtino rezoliuciją dėl kvotų.

Tačiau daugelis ES šalių veikiausiai priešinsis ES taisyklių pakeitimui. Mat, norima pareikalauti, kad pirmoji priėmusi prieglobsčio prašytoją šalis privalėtų apdoroti jo prašymą savo teritorijoje ir prisiimtų atsakomybę už jo sugrąžinimą namo, jeigu prieglobstis nebūtų suteiktas.

Kartą jau bandyta keisti taisykles, 2013 metais, bet šis sumanymas žlugo, nes 24 iš 28 šalių buvo prieš jį, ir tik Italija, Malta, Kipras ir Graikija pritarė jam. Šios šalys kaip tik labiausiai kenčia nuo migrantų srauto.