„Yra viena klaida, kurios negalime sau leisti. Neturime būti lydimi baimės“, – kalbėjo F. Mogherini Hagoje, kur pradėjo dviejų dienų kolektyvinio svarstymo sesiją dėl organizacijos ilgai lauktos užsienio ir saugumo politikos strategijos.

„Emocingos reakcijos gali būti labai stiprios, tačiau jos tik gali nuvesti mus per daug toli“, – nurodė ES užsienio politikos vadovė, Europai peržiūrint 12 metų senumo politiką po praėjusį mėnesį Prancūzijos sostinėje surengtų išpuolių, už kuriuos atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“, o jų aukomis tapo 130 žmonių.

Naujoji politika bus pristatyta Europos lyderiams kitų metų birželį. Joje dėmesys bus skiriamas ne tik gynybos klausimams, tačiau taip pat kibernetiniam saugumui, energetikos ir klimato kaitai, pranešė ES.

F. Mogherini pasisakė už vieningą Europą, pridūrusi, kad „žmonių interesams galima geriau atstovauti per mūsų bendrą Europos politiką“.

„Mums reikia bendros strategijos, kad apibrėžtume savo veiksmus po naujausios krizės, siekdami užkirsti kelią kitoms“, – teigė F. Mogherini.

Olandų užsienio reikalų ministras Bertas Koendersas pridūrė, kad ES „reikia vieningesnės pozicijos labiau nei bet kada“. Jis pažadėjo, kad šis klausimas bus darbotvarkės viršuje, sausį Nyderlandams pradedant pirmininkauti ES Tarybai.