F.Hollande'as, kuris tapo pirmuoju Vakarų šalių lyderiu, apsilankiusiu komunistinėje saloje po to, kai Vašingtonas ir Havana paskelbė sieksiantys atkurti santykius, pareiškė, kad Prancūzija padarys viską, kas įmanoma, kad „priemonės, kurios taip smarkiai pakenkė Kubos plėtrai, pagaliau būtų atšauktos“.

Šiuos komentarus jis išsakė prieš susitikimą su Fideliu ir jo jaunesniuoju broliu, dabartiniu prezidentu Rauliu Castro, kurie vadovavo Kubai nuo 1959-ųjų revoliucijos.

Prancūzijos lyderis pirmiausiai susitiko su besišypsančiu Fideliu – charizmatišku 88 metų revoliucijos tėvu. F.Castro vilkėjo juodos ir baltos spalvos sportinį švarką ir languotus marškinius, atsisakęs kariškos aprangos, kuri buvo neatsiejama nuo jo įvaizdžio, kol Fidelis 2006 metais perdavė valdžią savo jaunesniam broliui.

F.Hollande'as pavadino Fidelį istorinės svarbos veikėju.

Prezidentas sakė, kad jo kelionė surengta „itin svarbiu, bet taip pat neaiškiu laiku“, kai Jungtinės Valstijos siekia atkurti diplomatinius santykius su Kuba po pusės šimtmečio pertraukos, o Europos šalys irgi tikisi sustiprinti ryšius su Havana.

F.Hollande'as tapo pirmuoju Kuboje apsilankiusiu Prancūzijos lyderiu, o ši kelionė pabrėžia santykius tarp Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos, kurios tiek bendradarbiauja, tiek varžosi tarpusavyje dėl galimybės stiprinti verslo ryšius su Havana.

Paklaustas, ar JAV prezidentas Barackas Obama irgi apsilankys Kuboje, Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas pareiškė, kad „neatmestų“ galimybės, jog toks vizitas būtų surengtas per ateinančius metus.

Kuba sako, kad JAV vykdoma „blokada“ salai kainavo daugiau negu 100 mlrd. dolerių.

F.Hollande'as taip pat ragino Kubą atverti savo ekonomiką, sakydamas, kad verslas labai suinteresuotas plėtoti ryšius su šia sala.

„Žinome, norėtume, kad jūsų taisyklės būtų sušvelnintos, o mūsų bendrovės galėtų laisviau valdyti savo išteklius, – jis sakė viename verslo forume. – Tai ne savanaudiškos paskatos – taip siekiama skatinti didesnį investavimą.“

F.Hollande'as, atvykęs į Havaną sekmadienio vakarą, sakė esantis kupinas „stiprių jausmų“ dėl to, kad tapo pirmuoju Prancūzijos lyderiu, apsilankiusiu Kuboje nuo salos nepriklausomybės paskelbimo 1898 metais.

Pirmadienį jis neplanuotai išėjo pasivaikščioti Prado alėjoje, kuri yra viena seniausių Havanoje.

Prancūzijos vadovas vėliau dalyvavo ilgai trukusiame susitikime su Fideliu Castro, vykusiu už uždarų durų buvusio Kubos lyderio namuose.

„Prieš mane buvo žmogus, kuris kūrė istoriją“, – sakė F.Hollande'as ir pridūrės, kad F.Castro „tebeturėjo daug ką papasakoti“, nors yra pasenęs ir silpnos sveikatos.

Pastaruoju metu F.Castro retai rodydavosi viešumoje.