F.Hollande'as sakė norintis suburti „didelę koaliciją“ prieš IS kovotojus ir sunaikinti tą grupuotę, keliančią pavojų visam pasauliui ir „vykdančią žudynes“ Artimuosiuose Rytuose.

„Mes kariaujame“, – pabrėžė prezidentas, kreipdamasis į tautą per televiziją po septynias valandas Paryžiaus šiauriniame priemiestyje trukusios policijos apsiausties, per kurią pareigūnai tikėjosi sučiupti praeitą penktadienį sostinėje surengtų pražūtingų atakų virtinės sumanytoją.

Pasak F.Hollande'o, Prancūzijos lėktuvnešis „Charles de Gaulle“ ką tik išplaukė padėti vykdyti Prancūzijos karinę kampaniją Sirijoje prieš IS džihadistus.

Per tris paras sunaikino 33 džihadistus

Prancūzijos ir Rusijos aviacijos smūgiai Sirijos šiaurėje per pastarąsias tris paras nusinešė mažiausiai 33 džihadistų gyvybes, trečiadienį pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija.

Dar dešimtys džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) buvo sužeisti per sekmadienį, pirmadienį ir antradienį surengtus antskrydžius, kurių pagrindinis taikinys buvo kovotojų faktinė sostinė ar Raqa, sakė nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) direktorius Rami Abdel Rahmanas, kai ši kampanija suintensyvėjo po praeitą savaitę įvykdytų teroro atakų Paryžiuje.

Rusija antradienį taip pat pasiuntė į ar Raką strateginius ilgojo nuotolio bombonešius ir smogė iš laivų paleidžiamomis raketomis, kai Maskva patvirtino, jog praeitą mėnesį Egipte įvykusios Rusijos keleivinio lėktuvo katastrofos, nusinešusios vidų 224 juo skridusių žmonių gyvybes, priežastis buvo bombos sprogimas.

„Ribotas žuvusiųjų skaičius gali būti paaiškinamas faktu, kad džihadistai ėmėsi atsargumo priemonių“, – sakė R.Abdel Rahmanas, kurio Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija renka informaciją iš aktyvistų, medikų ir kitų šaltinių Sirijoje.

„Sandėliuose ir kareivinėse buvo tik sargybiniai, o dauguma žuvusiųjų buvo patikros postuose“, – aiškino jis.

SOHR vadovas pridūrė, kad daugelio užsieniečių kovotojų šeimos išvyko į Mosulo miestą Irake – kitą IS tvirtovę. „Islamo valstybės“ džihadistai kontroliuoja dideles teritorijas Sirijoje ir Irake.

F. Hollande'as: „Islamo valstybė“ turi būtų sunaikinta

Per viešą kreipimąsi Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as trečiadienį pranešė, kad karinės operacijos Vidurio Rytuose bus suintensyvintos, praėjus kelioms dienoms, kai šalis surengė oro antskrydžius prieš „Islamo valstybę“, dar žinomą „Daesh“ pavadinimu, sunaikindama dešimtis IS priklausančių taikinių, skelbia „Express“.

Prancūzijos vadovas taip pat pranešė apie planus suformuoti koaliciją su JAV ir Rusija kovoje su ekstremistais. F. Hollande'as ragino tarptautinę bendruomenę atidėti į šalį kartais skirtingus savo nacionalinius interesus ir prisijungti prie plačios koalicijos prieš „Islamo valstybę“.

„Privalome suformuoti plačią koaliciją, kad ryžtingai smogtume „Daesh“. Tarptautinė bendruomenė privalo susitelkti ties šia dvasia“, – kalbėjo F. Hollande'as, pridūręs, kad šiuo metu svarbu sunaikinti radikalią grupuotę, keliančią pavojų ne kelioms šalims, o visam pasauliui.

Kalbėdamas po penktadienį Paryžiuje surengtų teroro išpuolių, nusinešusių 129 gyvybes, ir trečiadienį po policijos surengto reido viename bute, kur buvo nukauti du teroristai ir sulaikyti septyni įtariamieji, F. Hollande'as teigė norįs šalyje matyti daugiau pareigūnų, kurie būtų geriau apginkluoti.

Ragina gyventojus gyventi visavertį gyvenimą

F. Hollande'as trečiadienį pareiškė, kad Prancūzija „nepasiduos baimei“, ir paragino savo tėvynainius sugrįžti į kavines ir muziejus bei gyventi visavertį gyvenimą.

Kreipdamasis į miestų merus iš visos šalies, F.Hollande'as klausė: „Kas gi būtų mūsų šalis be kavinių, koncertų, sporto renginių ir muziejų?“

„Gyvenimas turi toliau tęstis“, – kalbėjo Prancūzijos lyderis, žadėdamas imtis papildomų saugumo priemonių ir užtikrinti, kad muziejai galėtų vėl atverti duris ir „mūsų turistai būtų ten laukiami“.

F.Hollande'as taip pat paragino šalį „nepasiduoti baimei“ ir susilaikyti nuo perdėtų reakcijų po džihadistų išpuolių Paryžiuje.

„Jokie antisemitiniai arba antimusulmoniški veiksmai negali būti toleruojami“, – perspėjo jis.

Per praėjusio penktadienio islamistų savižudžių išpuolius sostinės koncertų centre, kavinėse ir šalies nacionaliniame stadione žuvo 129 žmonės.