Anot jos, gruodžio pabaigoje bus priimtas sprendimas dėl vakcinos registracijos. Vakcinos veiksmingumas siekia beveik 95 proc., 30 000 asmenų, su kuriais vakcina buvo bandyta, praktiškai jokių šalutinių reiškinių nepajuto.

Gruodžio 29 dieną numatytas EMA susitikimas su visų 27 ES šalių vaistų agentūrų atstovais. Tada bus paskelbtas sprendimas dėl pirmosios vakcinos nuo koronaviruso registravimo ES, sakė direktorė. Iki tada ekspertai dieną ir naktį vertins tyrimų rezultatus. Direktorė pabrėžė, kad „jokių nuolaidų“ vertinant vakcinos saugumą nebus.

EMA, be to, vertina ir farmacijos koncerno „Moderna“ vakciną. Sprendimo dėl jos registravimo tikimasi sausio 12 dieną.

Didžiojoje Britanijoje „Biontech“ ir „Pfizer“ vakcina jau yra registruota skubos tvarka ir naudojama. Tačiau ši registracija, anot E. Cooke, galioja tik ribotą laiką. EMA tuo tarpu siekia visiškai galiojančio vakcinos patvirtinimo.

EMA vadovė teigiamai atsiliepė ir apie galimą šalutinį vakcinos poveikį. „Nenustatyta jokių paminėti vertų šalutinių reiškinių, jau nekalbant apie rimtus“, - sakė ji. Vakcina yra veiksminga ir vyresniems, ir jaunesniems žmonėms.