Prancūzijos ir Nyderlandų policija pranešė, kad pareigūnai buvo įsilaužę į „EncroChat“ tinklą, kad galėtų „iš už nugaros“ skaityti milijonus įtariamų nusikaltėlių pranešimų. Per šią operaciją buvo suimti daugiau nei 100 žmonių.

Pagal užsakymą gamintais užšifruotais telefonais prekiavusi „EncroChat“ birželį vartotojams išsiuntė pranešimą, kuriuo įspėjo juos išmesti savo įrenginius, nes tinklo serverius „neteisėtai užgrobė vyriausybės subjektai“.

Įsilaužimo operacija leido policijai „pažvelgti į širdį“ organizuotoms nusikalstamoms grupuotėms, Hagoje surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Europos Sąjungos policijos agentūros Europolo vykdomojo direktoriaus pavaduotojas Wilas van Gemertas.

Į telefonus įsilaužusiems pareigūnams pavyko „užkirsti kelią nusikalstamai veiklai, įskaitant smurtinius išpuolius, korupciją, pasikėsinimus nužudyti ir plataus masto narkotikų gabenimą“, pridūrė Europolas ir ES teisminė agentūra Eurojustas bendrame pareiškime.

„Kai kuriose žinutėse buvo nurodomi planai įvykdyti smurtinius nusikaltimus, todėl tučtuojau buvo imtasi veiksmų“, – teigiama jame.

Prancūzijos tarnybos tyrimą pradėjo 2017 metais, sužinojusios, kad „EncroChat“ telefonai buvo „reguliariai“ randami per operacijas prieš nusikalstamas grupuotes ir kad įmonės veikla vykdyta iš serverių Prancūzijoje.

„Ilgainiui pavyko įdiegti techninį prietaisą, leidusį apeiti šifravimą ir gauti prieigą prie vartotojų korespondencijos“, – bendrame pareiškime pažymėjo Europolas ir Eurojustas.

Anot šaltinių teismuose, 90–100 proc. „EncroChat“ klientų buvo susiję su organizuotu nusikalstamumu, o apyvartoje buvo apie 50 tūkst. telefonų.