Triukšmas dėl 12 karikatūrų kilo praėjusių metų rugsėjį, kai jas išspausdino Danijos dienraštis "Jyllands-Posten". Piešiniai sukėlė karštas diskusijas dėl laisvo žodžio ribų.

Danijos vyriausybė trečiadienį mėgino taisyti pašlijusius santykius su musulmonų pasauliu, tačiau tuo pačiu metu, remdamiesi žodžio laisve, karikatūras spausdino kitų Europos šalių laikraščiai.

Trečiadienį į šią kontroversiją įsitraukė Prancūzijos dienraštis "France-Soir", Vokietijos "Die Welt", Italijos "Corriere della Serra" bei "La Stampa" ir Ispanijos katalonų dienraštis "El Periodico".

Kai kurie laikraščiai tvirtino šias karikatūras perspausdinantys tam, kad palaikytų "Jyllands-Posten", o kiti sakė jomis tik iliustruojantys publikacijas apie šį skandalą.

Tačiau "France Soir" savininkas Raymondas Lakah ūmiai sureagavo į savo dienraščio iššūkį ir atleido vyriausiąjį redaktorių Jacques`ą Lefrancą.

Prancūzų bei egiptiečių kilmės R.Lakah teigė nusprendęs atleisti J.Lefrancą, nes toks žingsnis yra "veiksmingas pagarbos asmeniniam tikėjimui ir kiekvieno individo įsitikinimams ženklas".

Tačiau "France Soir" ketvirtadienio numeryje neatgailavo ir rašė, kad "susidūrus su religine netolerancija ir cenzūra, atėjo laikas ginti sekuliarizmą".

Kiek anksčiau Prancūzijos vyriausybė pareiškė, kad dėl sprendimo perspausdinti dešimtį karikatūrų yra atsakingas pats "France Soir", ir taip pat pabrėžė įsipareigojimą ginti spaudos laisvę.

Marokas nedelsiant uždraudė į šalį įvežti šio laikraščio kopijas.

Musulmonai bet kokius pranašų piešinius laiko šventvagyste.

Musulmonų pasipiktinimas Muhammado karikatūromis privedė prie diplomatinės krizės, sukėlusios pavojų Danijos santykiams su musulmoniškomis šalimis.

Pastarosiomis dienomis musulmoniškose valstybėse buvo deginamos Danijos vėliavos, iš Kopenhagos atšaukti ambasadoriai, boikotuojamos daniškos prekės ir reiškiami grasinimai.

Vienoje karikatūroje Muhammadas pavaizduotas kaip peiliu ginkluotas klajoklis su bombą primenančiu turbanu ir dviem juodai apsirengusiomis moterimis.

Danijos ministras pirmininkas Andersas Foghas Rasmussenas kelis kartus nesutiko atsiprašyti už laikraštyje pasirodžiusias karikatūras, tvirtindamas, kad tai reikštų kišimąsi į spaudos laisves.

Tačiau jis atsiprašė įsižeidusių musulmonų.

Nepaisydama Kopenhagos pastangų, Sirija paskelbė atšaukianti iš Danijos savo ambasadorių, o Čečėnijos sukilėlių lyderis Šamilis Basajevas pagrasino išpuoliais atsakyti į šias karikatūras.

Rusijos Ortodoksų Bažnyčia ir muftijatas, atstovaujanti 23 mln. musulmonų, pasmerkė Europos laikraščius už tai, kad jie perspausdino karikatūras.

"Jyllands-Posten" redakcijos Orhuse ir sostinėje Kopenhagoje trečiadienį vėl sulaukė pranešimų apie neva juose padėtas bombas ir buvo evakuotos.

Nė viename biure sprogmenų nebuvo rasta.

Tuo tarpu žiniasklaidos organizacija "Reporteriai be sienų" (RSF) išreiškė nerimą dėl musulmoniškų šalių vidaus reikalų ministrų raginimų, kad Danija nubaustų karikatūrų autorius.

RSF generalinis sekretorius Robertas Menardas teigė "esąs itin susirūpinęs dėl arabų režimų, kurie pademonstravo spaudos laisvės supratimo stoką".

Arabų režimai "nesupranta, kad tai, kas rašoma laikraštyje, gali būti visiškai atskirta nuo to, ką sako Danijos vyriausybė", pažymėjo R.Menardas.

Tačiau Indonezijos, kur gyvena didžiausia musulmonų bendruomenė pasaulyje, pareigūnai sakė, kad laikraštis negali teisintis spaudos laisve.

"Išraiškos laisvė nepateisina religijos niekinimo", - teigė užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Yuri Thamrinas Thamrinas.

Islamo ekspertas ir rašytojas Malekas Chebelis pažymėjo, jog karikatūros turėjo "intenciją įžeisti" ir buvo "labiau ideologiškos, nei meniškos ar intelektualinės".

"Jyllands-Posten" vyriausiasis redaktorius, kuris Muhammado karikatūras paskelbė po to, kai vienas danų knygos apie islamą autorius nerado nė vieno dailininko, kuris išdrįstų nupiešti pranašą, teigė, kad išraiškos laisvės priešininkai pasiekė pergalę.

"Manau, kad kitą kartą Danijoje niekas nebenorės piešti pranašo Muhammado. Turiu gėdingai pripažinti: jie laimėjo", - dienraščiui "Berlingske Tidende" sakė Carstenas Juste.

Europos Komisijos (EK) teisingumo komisaras Franco Frattini pranašą Mohammedą vaizduojančias karikatūras ketvirtadienį pavadino "neprotingomis", tačiau gynė juos išspausdinusius leidinius.

"Aš asmeniškai manau, kad spausdinti šias karikatūras buvo neprotinga, - teigiama į vis aršiau užverdančias tarptautinės bendruomenės diskusijas nusprendusio įsiterpti komisaro pareiškime. - Galiu suprasti musulmonų bendruomenes pastarosiomis dienomis apėmusį pasipiktinimą, nusivylimą ir liūdesį, kai jie žiūrėjo į Danijos laikraščio išspausdintas karikatūras".

"Tokie nutikimai nepalengvina dialogo tarp tikėjimų ir kultūrų bei sudaro kliūčių integracijos procesui, kurį Sąjungos valstybės narės yra įsipareigojusios vykdyti", - teigia F.Frattini.

Tačiau F.Frattini, kuris aiškina į ginčus vėlęsis kaip Europos Sąjungos pareigūnas, atsakingas už integraciją ir pamatinių teisių skelbimą, rašo, kad vienas iš ES įkūrimo principų yra žodžio laisvė, įskaitant ir laisvę kritikuoti.

Artimuosiuose Rytuose piktinamasi islamo pranašą vaizduojančiomis karikatūromis

Ketvirtadienį Artimuosiuose Rytuose kilo pasipiktinimas europietiška spauda, kai dar daugiau laikraščių išspausdino karikatūras, kurie, pasak musulmonų, įžeidžia islamą ir pranašą Mohammadą.

Tunise ir Maroke uždrausta platinti prancūzų bulvarinį laikraštį "France Soir", kuris trečiadienį perspausdino karikatūras, pirmą kartą pasirodžiusius danų dienraštyje "Jyllands-Posten" dar praėjusių metų rugsėjį. Musulmonai Mohammado vaizdavimą laiko šventvagyste.

Persijos įlankoje esančio Kataro prekybos centras "Carrefour" pranešė nutraukęs prekybą daniškais produktais.

Prie kritikuojančiųjų karikatūras, kurios išprovokavo visuotinius protestus prieš Daniją ir jos boikotus, taip pat prisidėjo Egipto prezidentas Hosni Mubarakas bei Irano vadovas Mahmoudas Ahmadinejadas.

"Musulmonai turi griežtai reaguoti į tokius gėdingus veiksmus", - M.Ahmadinejado žodžius, ištartus kalbantis telefonu su Saudo Arabijos karaliumi Abdullah II (Abdula II), cituoja valstybinė televizija.

H.Mubarakas pareiškė, kad Europos žiniasklaidos ir politikų minima spaudos laisve negalima pateisinti religijų įžeidinėjimo.

Kaip teigia daugelis arabų komentatorių, europiečių pasiteisinimai skamba neįtikinamai, nes, pasak jų, Europos žiniasklaida gina nuo kritikos judaizmą ir Izraelį.

Vieni ragina prasižengėlius bausti, tačiau kiti tvirtina, jog arabams reikia sutelkti jėgas kur kas svarbesniems reikalams spręsti: pavyzdžiui, siekti, kad regione neliktų Jungtinių Valstijų karinių bazių.

Šią savaitę karikatūras perspausdino Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos, Šveicarijos ir Vengrijos laikraščiai. Anot jų, spaudos laisvė kur kas svarbiau nei protestai ir boikotai, kuriuos sukėlė jų elgesys.

Tuo tarpu Libano šiitų grupuotės "Hizbollah" vadeiva pareiškė, kad karikatūristams būtų gerai pagalvoję, kas jų lauktų, jeigu musulmonai būtų įvykdę velionio Irano lyderio ajatolos Ruhollah Khomeini 1989 metais paskelbtą priesaką nužudyti Didžiojoje Britanijoje gyvenantį rašytoją Salmaną Rushdie (Salmaną Rušdį) už jo romaną "Šėtoniškos eilės" (The Satanic Verses).

"Įvykdytų musulmonai imamo Khomeini fatvą bedieviui Salmanui Rushdie, tai tie apgailėtini padarai nedrįstų tyčiotis iš Pranašo nei Danijoje, nei Norvegijoje ar Prancūzijoje", - sakė Sayyedas Hassanas Nasrallah.