„Norėtume, kad tyrimą atliktų JT sekretoriato komanda, atsakinga už JT Saugumo Tarybos rezoliucijos Nr. 2231 įgyvendinimo stebėseną“, – sakoma trijų šalių ambasadorių laiške.

Šia rezoliucija buvo patvirtintas tarptautinis susitarimas, kuriame buvo numatyta sankcijų sušvelninimas mainais į Irano branduolinės programos apribojimus. Šį susitarimą vėliau nutraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Saugumo Tarybai ir JT generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui (Antoniju Guterišui) adresuotame laiške ambasadoriai sakė esantys „pasirengę remti sekretoriato darbą atliekant techninį ir nešališką tyrimą“.

Jie išreiškė „didelį susirūpinimą dėl bepiločių orlaivių perdavimo iš Irano į Rusiją pažeidžiant“ rezoliuciją.

„Šiuos bepiločius orlaivius Rusija naudoja agresyviame kare prieš Ukrainą, vykdydama atakas prieš civilinę infrastruktūrą ir miestus visoje Ukrainoje, dėl kurių žūsta nekalti civiliai gyventojai“, – rašoma laiške.

Vakarų šalys kaltina Iraną tiekiant bepiločius orlaivius, kuriuos Maskva naudoja smūgiams Ukrainoje vykdyti, o Baltieji rūmai šią savaitę pareiškė, kad Rusijos okupuotame Kryme yra iraniečių, padedančių Maskvos pajėgoms vykdyti atakas prieš Ukrainą Irane pagamintais dronais.

Tiek Rusija, tiek Iranas anksčiau šią savaitę Jungtinėse Tautose griežtai atmetė kaltinimus dėl dronų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją